Viestiliigan finaali suunnistetaan lauantaina Lapualla

Kotimainen suunnistuskausi 2023 on kääntymässä loppusuoralle ja huhtikuussa alkanut seitsemän osakilpailun Viestiliiga ratkeaa lauantaina 23.9. finaaliosakilpailussa Lapualla.

Vuoden 2024 Lakia-Jukolan järjestäjäseurat Kauhavan Wisa ja Lapuan Virkiä järjestävät lauantaina Simpsiön vaativassa maastossa kolmen osuuden viestin, jonka tulosten selvittyä tiedetään myös Viestiliigan kokonaisvoittajat.

Esi-Jukola iltakilpailuna

Lauantain finaaliosakilpailu on suunnistajille merkittävä monessakin mielessä. Finaaliosakilpailussa jaossa on tuplapisteet, minkä vuoksi sen tuloksella on joukkueille suuri merkitys liigan kokonaispisteissä. Lisäpanosta kisaan tuo sen iltakilpailun luonne: naisten ratkaisut tehdään jo hämärtyvässä syysillassa ja miesten kilpailu on yösuunnistusta lähes alusta loppuun. Finaali on myös Lakia-Jukolan esikisa, joka tutustuttaa suunnistajat ensi vuoden Jukolan ja Venlojen viestin maastotyyppiin.

Lauantain viestimaastossa Simpsiöllä on kilpailtu Jukolan viesti kahdesti: vuosina 1979 ja 2007. Vuonna 2017 maastossa kilpailtiin suunnistuksen pitkänmatkan SM-kilpailut.

Kärkikaksikko muita edellä sekä naisissa että miehissä

Naisten Viestiliiga ratkennee Kalevan Rastin ja Tampereen Pyrinnön välillä. Kärkikaksikon välinen piste-ero on niin pieni, että finaaliosakilpailun keskinäinen järjestys määrittelee, kumpi juhlii kokonaisvoittoa. Viime vuonna liigan voitti Tampereen Pyrintö.

SM-viestin voittanut Lahden Suunnistajat-37 on kokonaispisteissä kolmantena, mutta heidän kokonaisvoittonsa vaatisi lahtelaisjoukkueen finaaliosakilpailun voittoa ja edellä mainittujen kärkijoukkueiden putoamista kymmenennen sijan tuntumaan.

Miehissä tilanne on vastaavanlainen. Ikaalisten Nouseva-Voima ja Tampereen Pyrintö ovat sen verran lähellä toisiaan, että finaalin tulos ratkaisee keskinäisen järjestyksen. Tosin kärkikaksikko ei ole aivan yhtä suurella karkumatkalla kuin naisissa. Kolmantena oleva Turun Metsänkävijät ja neljäntenä majaileva Helsingin Suunnistajat voivat vielä viedä kokonaiskisan voittaessaan finaalin, ja mikäli sekä Ikaalinen että Pyrintö jäävät joukkueesta riippuen viiden tai kuuden parhaan ulkopuolelle.

Viestiliigan finaaliin on ilmoittautunut 38 naisten ja 74 miesten joukkuetta. Viesti on seurattavissa ISTV:n ja Ruudun välityksellä. Lähetys alkaa lauantaina kello 17.40. Naiset starttaavat kello 18.00 ja miehet kello 19.30

Viestiliigan finaali, Lapua 23.9.2023

Ohjelma
Klo 17.40 TV-lähetys alkaa
Klo 18.00 Naisten viestin lähtö
Klo 19.30 Miesten viestin lähtö

Pistetilanne – naiset
Pistetilanne – miehet
Livesivu, jossa linkit tv-lähetyksiin, kisasivuille ja tuloksiin