Viestiliigaa taas sunnuntaina: Launeen perhepuisto sprinttiviestin kilpailuareena

Tiivis suunnistussyksy on täydessä vauhdissa. Viikonloppuna kilpailtiin SM-keskimatkalla Jyväskylän Korpilahdella ja sunnuntaina Viestiliiga jatkuu Lahdessa kilpailtavalla sprinttiviestillä.

Kilpailupaikkana toimii Launeen Perhepuisto aivan keskustan tuntumassa Radiomäen eteläpuolella.

Lahden sprinttiviestissä suunnistetaan miesten ja naisten viestit kaksihenkisin joukkuein. Osuuksia on viesteissä neljä eli joukkueen kumpikin jäsen suunnistaa kaksi osuutta. Viestien oletetut voittoajat ovat 40 minuutin hujakoilla.

Viestiliigan erilliset miesten ja naisten kilpailut erottavat sunnuntain sprinttiviestin kansainvälisestä formaatista, jossa kilpaillaan neljän henkilön sekajoukkuein.

Tapahtumaa isännöi Lahden Suunnistajat. Ratamestari Teemu Niskanen kertoo, että perhepuiston alue on ihanteellinen ympäristö sprinttiin. Sunnuntaina perhepuistossa suunnistetaan ensimmäistä kertaa kilpaa.

– Alue sopii erityisesti sprinttiviestiin, sillä puistossa on tilaa juosta ryhmässä, mutta myös pienipiirteisempiä alueita, joissa kilpailijoiden suunnistustaitoa koetellaan kunnolla, Niskanen kertoo.

Niskasen mukaan radat sisältävät osia, joissa kilpailijoiden suunnistustekniikka pistetään koetukselle. Radoilta löytyy myös keinotekoisia aitoja, joita ei saa ylittää. Tämä lisää ratojen vaativuutta. Ratamestari korostaa kuitenkin, ettei ratasuunnittelussa ole sorruttu liialliseen ”kikkailuun”.

Teknisten osioiden välissä edetään helpommilla pätkillä, joissa äärimmäisen juoksuvauhdin merkitys korostuu.

– Viesti tuo mukanaan tietenkin myös hajonnat, eikä hajontojen suhteen ole säästelty. Tästä syystä pelkkä letkassa juokseminen ei ole mahdollista vaan suunnistajien pitää olla koko ajan kartalla ja tehdä omia ratkaisuja, ratamestari lisää.

Naisten viestiin on ilmoittautunut 35 joukkuetta. Miesten viestissä kilpailee maksimimäärä eli 50 joukkuetta.

Aleksi Niemen kauden ensimmäinen Viestiliiga Lahdessa

Yksi miesten sprinttiviestin ennakkosuosikeista on Tampereen Pyrintö, jonka väreissä viestiliigakautensa avaa Aleksi Niemi. Viime vuoden maastomatkojen MM-viestin hopeamitalisti on nähty kesän ajan yleisurheiluradoilla. Uudet rataennätykset ovat syntyneet muun muassa 3000 metrillä (8.29,87) ja 5000 metrillä (14.38,11).

Niemi kertoo, että ajoissa olisi vielä parantamisen varaa, mutta kehittynyt juoksuvauhti on tuonut itseluottamusta suunnistuksen puolelle. ’

– Riittävä juoksuvauhti on tuonut mielenrauhaa. Kilpailun aikana ei tarvitse stressata vauhdin riittämisestä, eikä tarvitse pakottaa itseään juoksemaan kovaa helpommilla pätkillä, Niemi kertoo.

Idea rataprojektiin tuli kaikista niistä uteluista, joissa Niemeltä tiedusteltiin ennätyksiä eri ratamatkoilta.

– En ollut oikeastaan juossut ratamatkoja, joten ennätyksiäkään ei ollut. Nyt on nollataso määritelty ja tuosta voi lähteä parantamaan.

Kiihtyneestä vauhdista huolimatta kartta ja kompassi vetävät puoleensa.

– Vaikka radalla olikin kiva harjoitella, suunnistus on se mikä sytyttää. Tekee mielelle aika hyvää päästä suunnistuskisoihin ja metsään, Niemi lisää.

Niemen mukaan viikonlopun SM-keskimatkalla maastojuoksussa oli vielä hakemista, mutta sprintissä vauhti lienee rataprojektin myötä kohdallaan. Tosin kilpailurutiinin puute vaivaa monen kilpailijan ohella myös maajoukkuemiestä. Alun perin juuri tämän kesän piti olla monelle se sprinttipainotteinen vuosi.

– Helmikuun leirillä Espanjassa harjoiteltiin paljon sprinttiä kaikissa mahdollisissa muodoissa, mutta sitten korona perui kaiken. Sen jälkeen onkin tullut tehtyä ehkä kaksi sprinttiharjoitusta, Niemi kertaa.

Loppukaudesta Niemi aikoo antaa oman panoksensa Viestiliigassa Tampereen Pyrinnön hyväksi, jotta pistetilanteen kärjessä oleva Helsingin Suunnistajat jäisi taakse.

Sunnuntain sprinttiviestiä on mahdollista seurata ISTV:ltä sekä Ruudusta. Naisten kilpailu käynnistyy kello 10.00 ja miesten viesti starttaa kello 11.30. Molempien viestien voittoajoiksi on ennakoitu 40 minuuttia.

Linkit lähetyksiin, tuloksiin ja kisasivuille löydät täältä.