Viestiliiga päättyy lauantaina Porvooseen – naisten tilanne huippujännittävä, miehissä Koovee kiinni kokonaisvoitossa

Suunnistuksen Viestiliiga huipentuu lauantai-iltana finaaliosakilpailuun Porvoossa. OK Trian järjestää finaalin Virvikissä vain muutaman kilometrin päässä vuoden 2023 Porvoo-Jukolan kilpailumaastosta. Suunnistajat saavat samalla esimakua ensi kesän Jukolan ja Venlojen viestin maastotyypistä.

Oman mausteensa finaaliin tuovat pimenevä ilta ja jaossa olevat tuplapisteet. Yösuunnistus saattaa keikauttaa seurojen voimasuhteita ja tuplapisteet vaikuttavat Viestiliigan lopputulokseen olennaisesti. Naiset suunnistavat lähes puolet viestistään hämärässä tai pimeässä. Miesten viesti on lähes kokonaan yösuunnistusta.

Sijoitus kymmenen joukkoon riittää Kooveelle miehissä

Miesten Viestiliigassa Kooveen johto on niin ylivoimainen, että sijoitus kymmenen joukossa riittää varmistamaan kokonaisvoiton seuralle. Voiton varmistaminen vaatii Kooveelta silti isompien virheiden välttämistä.

Turun Metsänkävijät, Helsingin Suunnistajat ja Ikaalisten Nouseva-Voima voivat voittaa vielä jopa koko liigan, mutta vain Kooveen epäonnistuessa. Todennäköisemmin edellä mainitut joukkueet kamppailevat liigan kakkos- ja kolmossijoista.

Viidentenä majaileva Navi ei voi enää voittaa Viestiliigaa kuin teoriassa, mutta se voi onnistuessaan kammeta itsensä vielä kolmen parhaan joukkoon.

Naisissa kolme voittajaehdokasta – finaalitulos ratkaisee kokonaisvoittajan 

Naisten liigassa kolmen kärki Tampereen Pyrintö, Rastikarhut ja Lahden Suunnistajat mahtuvat 20 pisteen sisään toisistaan. Tasainen tilanne sekä jaossa olevat tuplapisteet johtavat siihen, että liigan kokonaisvoittaja on mitä todennäköisimmin kolmikosta lauantaina ensimmäisenä maaliin tuleva seura.

Vuosi sitten Lahden Suunnistajat nousi Viestiliigan voittoon ohi Tampereen Pyrinnön juuri Siuntion finaaliosakilpailussa. Tätä lahtelaiset varmasti yrittävät lauantaina, mutta tamperelaiset tuskin haluavat kokea viimevuotista voiton luisumista viimeisessä osakilpailussa.

Neljäntenä oleva Paimion Rasti ei enää kilpaile realistisesti kokonaisvoitosta, mutta seura voi lauantaina onnistuessaan pudottaa yhden edellä mainitun seuran kärkikolmikosta nousemalla itse sinne.

Viestiliigan finaalia on mahdollista seurata Elisa Viihde Viaplayn kautta. Lähetys alkaa kello 17.40. Naisten viesti käynnistyy kello 18.00 ja miesten viesti kello 19.30

Viime viikonloppuna käyty SM-viesti oli alun perin Viestiliigan viimeistä edellinen osakilpailu. Kilpailun tulokset kuitenkin mitätöitiin pääsarjojen osalta kilpailussa esiintyneiden hajontavirheiden vuoksi. Suunnistusliiton tapahtumaryhmä teki keskiviikon kokouksessaan päätöksen, ettei SM-viestistä järjestetä uusintakilpailua. Mitätöidystä SM-viestistä ei jaeta Viestiliigapisteitä. Näin ollen finaaliin lähdetään elokuun lopussa käydyn Kymen Rastiviestin jälkeisestä pistetilanteesta.

Linkki finaalin tuloksiin, Viaplayn lähetykseen, tuloksiin yms. Live-sivuilta