Viestiliiga käynnistyy viikonloppuna: vuoden 2019 naisten kärkijoukkueiden ennakkomietteitä

Tampereen Pyrintö hallitsi Viestiliigan naisten kokonaiskilpailua ylivoimaisesti kaudella 2019. Venlojen viestin paras suomalaisjoukkue ja viestisuunnistuksen suomenmestarijoukkue lähtee myös tulevaan kauteen yhtenä kärkisuosikkina. Pyrinnön naisten edustusryhmän eli Punahilkkojen vastuuvalmentaja Janne Märkälä kertoo, että arvokisojen sekä suuriviestin peruuntuminen jättää kaudelle 2020 väistämättä välivuoden maun, sillä seuran kärkinaisten kaikki kauden tärkeimmät kilpailut on käytännössä peruttu. Tosin nyt kilpailukalenterissa on tilaa muille kilpailuille, kuten Viestiliigalle.
– Nykyinen tilanne mahdollistaa normaalivuotta paremman osallistumisen ja panostuksen SM-kilpailuihin ja Viestiliigaan, Märkälä kertoo.

Kevään ja kesän aikana Tampereen Pyrinnössä on keskitytty laadukkaaseen perusharjoitteluun kohti kautta 2021 unohtamatta syksyn kilpailuja.
– Kilpailutuntumaa on ylläpidetty keväällä omilla viikkokisoilla Tampereella ja myös Sipoon Jukolan uusintajuoksu oli mukava piristys alkukauteen.

Märkälän mukaan Punahilkkojen tavoite on menestyä liigassa kahden joukkueen voimin.
– Kakkosjoukkuetta pyrimme käyttämään nuorimpien punahilkkojen ”sisäänajoon” naisten viesteihin, Märkälä kertoo.

Punahilkkojen kapteeni Lotta Karhola kertoo, että Pyrinnössä päätettiin lähteä Viestiliigaan kahdella hyvällä joukkueella jo keväällä ennen koronataukoa. – Nyt kun muut kilpailut peruttiin, on näistä viesteistä tullut entistä tärkeämpiä. Tavoitteenamme on uusia viime vuoden voitto, Karhola kertoo.

SK Pohjantähti vahvistui täksi kaudeksi maajoukkuesuunnistaja Kirsi Nurmella. Oululaisseura on vahva, sillä Pohjantähden väreissä suunnistavat myös maajoukkuenaiset Marika Teini ja Anna Haataja. Karhola toivottaa kovenevan kilpailun tervetulleeksi.  – Mitä tiukempi kilpailu, sen parempi. Naisten viesteissä usein pärjää se joukkue, joka tekee vähiten virheitä. Onneksi turvallinen suunnistus on meillä Pyrinnössä selkäytimessä, ja haemme kilpailuista vähävirheisiä suorituksia.

Rastikarhut haastamassa maajoukkuenaisten seuroja

Kaudella 2019 Rastikarhut ylsivät kolme kertaa kakkoseksi ja sama sija oli palkintona myös Viestiliigan kokonaiskilpailussa suvereenin Tampereen Pyrinnön takana.  Porilaisjoukkueessa ei tällä hetkellä ole yhtään maajoukkuesuunnistajaa, mutta naisten kansallisen tason laaja ryhmä on pitänyt seuran mukana viestein kärkisijoilla.

Naisten valmentaja Manne Willman kertoo, että kauden suurimmat tavoitteet olivat Jukolassa ja Tiomilassa, joissa seura tavoitteli kymppisakin sijoitusta. Nyt nämä tavoitteet ovat siirtyneet vuodella.  Syksyn tärkein viesti on SM-viesti, joka viime vuonna meni alakanttiin joukkueen ollessa kymmenes.
– Muissa viesteissä tavoitteena on tietenkin mahdollisimman hyvä menestys, mutta samalla pyrimme jakamaan juoksijoille osuusvastuita hieman uudella tavalla, jotta kaikki saavat uudenlaista kokemusta, Willman toteaa. – Emme välttämättä tänäkään vuonna ole voittajasuosikkeja, mutta kampoihin laitetaan kovasti. Ikaalisten finaalin jälkeen nähdään, minne pisteet riittävät, valmentaja kertoo.

Yksi Rastikarhujen kokeneista viestinviejistä on Tuija Kuusela, joka juhli seuran toistaiseksi ainoaa Viestiliigan osakilpailuvoittoa vuonna 2018 Tampereen Hervannan sprinttiviestissä.

 

Kuuselan mukaan Rastikarhut haastaa maajoukkuenaisten seuroja juuri vahvalla halulla panostaa viesteihin.
– Ehkä juuri siksi olemme onnistuneetkin tekemään niissä tasaisia ja hyviä suorituksia. Joukkueisiin on kova keskinäinen kilpailu. SM-viestiin saamme varmasti hyvän kakkosjoukkueenkin.

Paimion Rastin naisilla vaikea harjoituskausi

Paimion Rasti oli naisten kokonaiskilpailussa kolmas muun muassa Lakeuden viestin voiton ja Medilaser-viestin kakkossijan jälkeen.  Naisten valmentaja Sami Valkama kertoo, että kuluva harjoituskausi on ollut naisilla erittäin rikkonainen, minkä takia tavoitteita on vaikea asettaa syksylle.
– Eveliina Hirvonen vahvistaa joukkuetta kotimaan kilpailuissa, joten Viestiliigaan saadaan kyllä hyvä pöhinä päälle, Valkama kertoo.  Vuosia seurassa suunnistanut Hirvonen edusti viime vuonna norjalaista mahtiseura Halden SK:ta, mutta vie jälleen Paimion Rastin värejä syksyn viesteissä.
– Oli kiva päästä harjoittelemaan vanhaan ja tuttuun porukkaan, joiden kanssa yhteisiä treenejä ja kisoja vedetty jo monen vuoden aikana, Hirvonen kertoo.

SK Pohjantähti mielii kärkeen?

SK Pohjantähti vahvistui täksi kaudeksi Kirsi Nurmella, joka muutti Göteborgista Suomeen ja vaihtoi oululaisseuraan. Pohjantähti onkin Tampereen Pyrinnön kovin haastaja, mikäli se saa jalkeille parhaat juoksijansa viesteihin. Edellä mainittujen joukkueiden lisäksi naisten Viestiliigassa hyviä suorituksia odotetaan ainakin myös Pargas IF:ltä, Lynxiltä, Helsingin Suunnistajilta, MS Parmalta, Kooveelta, Kalevan Rastilta ja Angelniemen Ankkurilta.