Venla Harju ankkuroi Tampereen Pyrinnön Kymen Rastiviestin voittoon – Koovee miesten ykkönen

Suunnistuksen Viestiliigan viides osakilpailu suunnistettiin sunnuntaina Kotkassa. Tamperelaisseurat näyttivät osaamistaan, kun kolmiosuuksisen Kymen Rastiviestin voitti Tampereen Pyrintö naisissa ja Koovee miehissä. Artikkelikuva: Marko Kantaneva/Viestiliiga

Naisten viestissä Anni Haanpää ja Saila Kinni petasivat huippukuntoiselle Venla Harjulle hyvän lähtöpaikan ankkuriosuudelle. Elokuun alussa pitkän matkan Euroopan mestaruutta Virossa juhlinut Harju nappasi kärjessä maastoon lähteneen Rastikarhujen Elli Peltomäen kiinni ja juoksi häneltä karkuun. Pyrinnön voittomarginaali oli lopulta lähes viisi minuuttia.

– Lähdin kovalla vauhdilla ja innoissani liikkeelle. Halusin saada Ellin kiinni ja näin hänet heti ykkösellä. Sen jälkeen rauhoituin ja maltoin tehdä omaa varmaa suunnistusta. Se toimi tänään, Harju tiivisti voittoreseptinsä.

Euroopan mestari on palautunut EM-kilpailuista sekä henkisesti että fyysisesti. Kisojen jälkeisen ajan hän on ottanut pienen irtioton urheilijan elämästä lomailemalla ja tekemällä töitä.

– Pitää vielä fyysisesti harjoitella, että jaksaa loppukaudenkin. Intoa kyllä riittää. On kyllä kiva kilpailla, kun kaikki sujuu, Harju kertoi loppukaudestaan.

Toista osuutta vienyt Saila Kinni piti joukkueensa mukana kärkikamppailussa, mutta kesän loukkaantumisen aiheuttama harjoittelutauko näkyy vielä.

– Toivottavasti on nousukunto vielä tulossa kohti syksyä. Tänäänkään ei vielä ollut ihan sellaista, mitä olisi kiva olla, Kinni kommentoi omaa vauhtiaan.

Viestien suhteen kunto alkaa olla riittävä.

– Meillä on tasainen joukkue ja oli kova syömähammas viimeisellä osuudella, joten näissä viesteissä kiilataan korkealle, kunhan vain suunnistetaan hyvin, Kinni jatkoi.

Aloitusosuutta vienyt Anni Haanpää sai Kotkasta osakilpailuvoiton sekä hyvän harjoituksen kohti SM-viestiä.

– SM-viestistä tulee mielenkiintoinen kilpailu ja tämä oli hyvä kenraaliharjoitus. Minuakin ajettiin sisään aloitusosuudelle, josta en yleensä pidä. Pikkuhiljaa olen kuitenkin pikkuhiljaa oppinut tykkäämään tästäkin, Haanpää kertoi.

Rastikarhut suunnisti naisten viestin toiseksi. Joukkue oli tyytyväinen tulokseen, eikä ankkuri Elli Peltomäelle jäänyt jossiteltavaa.

– Jokaiselta tuli hallittu suoritus ja se riitti toiseen sijaan. Tiesin, että Venla tulee ohi ja valmistauduin vain pitämään oman pääni. En edes tiedä, missä kohtaa hän meni ohi ja se oli ihan hyvä juttu. Sainpahan suunnistaa itsekseni koko matkan, Peltomäki kertoi.

Naisten kolmonen oli Lahden Suunnistajat.

Voitollaan Tampereen Pyrintö nousi naisten pistetilanteen kärkeen ennen kahta viimeistä osakilpailua.

Kratov kukisti Kotron miesten loppuratkaisuissa

Miesten viestissä voitto ratkaistiin ankkuriosuudella Kooveen ja Ikaalisten Nousevan-Voiman välillä. Kooveen ukrainalaissuunnistajan Olexandr Kratovin ja ikaalilaisten Kotkassa kasvaneen ankkurin Tuomas Kotron tiet erosivat reilut kaksi kilometriä ennen maalia. Kratovin reitinvalinta oli hieman nopeampi ja Koovee karkasi vajaan puolen minuutin voittoon.

– Halusin antaa hänen (Tuomas Kotro) ohittaa, jotta sain tehdä eri reitinvalinnan. Sen avulla sain etumatkan ja onnistuin pitämään sen, Kratov kertoi ratkaisuhetkistä.

Voitto oli Kooveen kolmas jo tällä kaudella. Keväällä joukkue voitti Kevätyön viestin ja Hämeen Rastiviestin. Näistä voitoista juuri Kymen Rastiviestin eteen Kratov joutui tekemään kaikkein eniten töitä.

– Fyysinen vire ei ole ollut ihan paras mahdollinen viime aikoina, mutta nyt tuntui ihan hyvältä. Tänään piti kyllä kärsiä fyysisesti aivan loppuun asti, sillä jouduin jännittämään koko loppumatkan, onnistunko pitämään etumatkan maaliin saakka, voittaja-ankkuri jatkoi.

Kooveen joukkueessa kahta ensimmäistä osuutta suunnistivat virolaiset Lauri Sild ja Kenny Kivikas. Voitollaan Koovee tukevoitti entisestään ylivoimaista johtoasemaansa Viestiliigassa.

Ikaalisten Nouseva-Voima oli viestin kakkonen. Mikko Knuuttila teki avausosuudella virheen, mutta toi joukkueen iskuetäisyydellä vaihtoon. Toisella osuudella EM-kisojen pitkän matkan kahdeksanneksi suunnistanut Eetu Savolainen piti kovaa vauhtia yllä napaten edellä menneet joukkueet kiinni. Lopulta hän toi Nouskin värit kärjessä toiseen vaihtoon.

Tuomas Kotro sai kannoilleen Kooveen Kratovin. Kaksikko eteni tasatahtia, mutta yhdeksäs rasti oli kisan voiton kannalta ratkaiseva.

– Kaveri hidasti selkeästi pururadalla vauhtia ja halusi ottaa eri valinnan. Olin jo itse päättänyt oman valintani varman kautta. Nyt voi tietenkin jossitella, oliko se hyvä ratkaisu. Siinä vaiheessa tuntui fyysisesti hyvältä, mutta kaveri pääsi livahtamaan karkuun, Nouskin ankkuri kertoi.

Uransa hiihtosuunnistajana viime talveen päättänyt Kotro on keskittynyt kesän ajan suunnistukseen. Kokonaisuutena hän oli tyytyväinen kisaansa.

– Ero kärkeen ei repsahtanut, vaikka lopun suunnistin yksin. Vastassa oli kuitenkin aika kova kaveri, Nouskin mies tuumasi.

Miesten viestin kolmanneksi suunnisti Navi.

Seuraava Viestiliigan osakilpailu on syyskuun puolivälissä suunnistettava SM-viesti Hämeenlinnassa.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset, GPS ja muuta Live-sivuilta
Kuvia Kymen Rastiviestistä Suunnistusliiton galleriassa
Pistetilanne – naiset
Pistetilanne – miehet