Tampereen Pyrintö vai Helsingin Suunnistajat? Keskinäinen maaliintulojärjestys ratkaissee Viestiliigan kokonaisvoiton

Anton Kuukka vei Tampereen Pyrinnön avausosuutta Lukkari-viestissä. Takana Helsingin Suunnistajien kakkosjoukkueen Otto Kaario. Kuva: Teppo Salmia

Viestiliigan kokonaiskilpailun miesten ykköstila ratkaistaan Tampereen Pyrinnön ja Helsingin Suunnistajien välillä. Joukkueiden välillä on vain 20 pistettä tamperelaisten hyväksi. Finaalin tuplapisteiden takia se ero on lähes merkityksetön.
Naisten pistetilannetta ja Viestiliigan pistelaskusääntöjä on tarkasteltu tässä artikkelissa. Se kannattaa lukaista ensin, jotta miesten tilanteen tulkinta helpottuu.

Jos Pyrintö voittaa ja HS on toinen, voittaa Pyrintö kokonaiskilpailun 40 pisteen erolla. Jos HS voittaa ja Pyrintö on toinen, päätyvät molemmat joukkueet 635 pisteeseen. Korkeimmat osakilpailupisteet ratkaisevat tasatilanteen, tässä tapauksessa HS:n 200 finaalipistettä tuovat voiton.

Sama pätee, mikäli joku muu voittaa ja edellä mainitut joukkueet löytyvät muilta palkintosijoilta.

Pyrintö vahvoilla, jos molemmat ovat ulkona kolmen joukosta

Pyrinnön syksyn aikana hankkima etumatka auttaa vasta sitten, kun molemmat joukkueet päästävät vähintään kaksi joukkuetta edelleen Ikaalisten finaalissa. Tätä tilannetta ei ole nähty tällä kaudella vielä kertaakaan. Pyrinnön kokonaisvoitto irtoaisi finaalin nelossijalla, mikäli HS yltäisi kolmanneksi. Tätä paremmilla sijoituksilla kaksikosta ensimmäisenä oleva joukkue voittaa kokonaiskilpailun.

KR, TuMe vai Nouski kolmas?

Kalevan Rasti kapusi Lukkari-viestin osakilpailuvoitolla liigan kolmoseksi, mutta seura on liian kaukana osallistuakseen realistisesti kokonaisvoittotaistoon. Niinpä sen tehtäväksi jää kolmossijan puolustaminen. Turun Metsänkävijät on vain viiden pisteen päässä ja kotijoukkue Ikaalisten Nouseva-Voima 21 pistettä perässä. Joensuulaisten ja turkulaisten keskinäinen sijoitus Viestiliigassa ratkeaa paremmuuteen finaalissa. Nouskin nousu kolmostilalle vaatisi sitä, ettei Kalevan Rasti saa olla seuraavalla sijalla perässä.

Yllättäjän palkintosija parantaisi loppusijaa kokonaistilanteessa

Viiden parhaan joukkueen takana joukkueet ovat vielä kauempana, mutta tämä nostaakin finaalin panoksia. Huippuonnistuminen finaalissa voi nostaa sijoitusta vielä huimasti, sillä todennäköisesti tässäkin artikkelissa mainitut viisi kärkijoukkuetta pysyvät finaalissakin kärkisijoilla. Esimerkiksi Kooveen, Paimion Rastin, MS Parman, Lahden Suunnistajien tai Espoon Suunnan palkintosijoitus veisi kunnolla eteenpäin loppupisteissä.

Tampereen Pyrinnön ja Helsingin Suunnistajien ykkösjoukkueista putoavat miehet eivät saa jäädä pitkäksi aikaa raivoamaan epäoikeudenmukaisia viestivalintoja, sillä kokonaistilanteen kuudennen (HS2) ja kymmenennen (TP2) sijan puolustaminen vaatii varmasti hikeä, terävää päätä ja kirkasta lamppua.

Spekuloida voi vaikka maailman tappiin, mutta lopullinen tulos selviää vasta suunnistamalla. Siispä ISTV:n tai Ruudun lähetys käyntiin lauantaina kello 16.40 alkaen. Naisten startti kello 17, miesten puoli tuntia myöhemmin.

Miesten pistetilanne