Tampereen Pyrintö palasi korkeimmalle pallille Medilaser-viestissä, Helsingin Suunnistajat rynnisti kolmella joukkueella viiden kärkeen

Miesten Medilaser-viestissä Tampereen Pyrintö nousi voittoon Helsingin Suunnistajien säväyttäessä laajalla tasolla: Samalta seuralta oli kolme joukkuetta viiden kärjessä.

Ratamestari Risto Haikonen oli loihtinut miesten osuuksille monenlaista hajontaa. Fyysisen hajonnan lisäksi nähtiin perinteistä viestihajontaa ja vielä salmiakkikuvio kahdella ensimmäisellä osuudella.

Päävalmentaja kärjessä aloituksesta

Ensimmäisellä osuudella suunnistusmaajoukkueen päävalmentaja Fredric Portin livahti urheilijoilta karkuun ja vaihtoi melkein minuutin ennen toiseksi parasta miestä.

Vauhti ei ole kadonnut, vaikka tehtävä maajoukkueessa on vaihtunut urheilijasta valmentajaksi, ja vaikka Pargas IF:n suoritus typistyi yhden osuuden mittaiseksi joukkuekaverin sairastumisen vuoksi.

Jani Myllärinen (Koovee) ja Juho Ylinen (Nouski) jatkoivat viestiä Portinin jälkeen, mutta kilpailun ulkopuolella.

SM-viestissä on uusi yritys. Portinille tulitukea tuolloin antavat Erik Haajanen, Mats Dahlen ja Tobias Henriksson. Toivottavasti.

– Meillä on sinne kyllä neljä hyvää miestä. Mutta tasan neljä, joten yksikään ei saa sairastua tai loukkaantua, Portin mietiskeli vaihdossa.

Kooveen Lauri Sild vaihtoi kilpailun varsinaisena kärkenä yli pari minuuttia muita ennen. Mies ihmetteli omaa kulkuaan.

– Aika harvoin on ollut hyvä tunne jaloissa. Päivät vaihtelevat paljon, peräkkäisetkin. Ihmettelen, miten nyt tuli niin hyvä kulku, vaikka kuuma keli ei yleensä sovi minulle, nuorempi Sildin veljeksistä totesi.

 

Pyrintö karkuun toisella osuudella

Tampereen Pyrintö siirtyi toisella osuudella kärkeen, eikä siitä paikasta enää luopunut. Mikko Eerola teki samankaltaisen juoksun kuin Kangasala Jukolassa. Anton Kuukan esityöstä matkaan päässyt Eerola nappasi kärjen kiinni varhaisessa vaiheessa.

– Alusta asti lähdin tekemään omaa työtä. Heti ykkösellä olin yksin ja otin lipun kerrallaan kiinni, Eerola kertasi.

Kooveen Topi Anjala haastoi vielä hieman ennen puolimatkaa, kunnes ajautui väärälle hajonnalle. Sen jälkeen Pyrintö oli ”ensam i täten”, kuten ruotsalaiset sanoisivat.

– Ennen osuutta jännitti ihan helkkaristi, mutta se taisi purkautua hyvään keskittymiseen. Tällaisessa tilanteessa haluaa tehdä kyllä kaiken mahdollisimman hyvin ja siinä onnistuin, Eerola kertoi.

Olli Ojanaho (Helsingin Suunnistajat) ja Topi Syrjäläinen (HS 2) olivat Eerolaakin nopeampia, mutta lähtivät toiselle osuudelle kauempana kärjestä.

Ojanaho vaihtoi toisena vajaa pari minuuttia Pyrinnöstä.

– Heikkoa tekemistä taidollisesti. Oli vaikea keskittyä ja maasto oli todella haastava. Jos hetkenkin herpaantui, se kostautui, virheisiin sortunut Ojanaho manasi.

Mutta silti sija nousi?

– No haastavaa se oli varmasti kaikille, mies jatkoi.

Ojanaho viihtyi jälleen kerran kakkososuudella, vaikka yleensä seuran paras mies on ruukattu pistää ankkuriksi.

– Meillä on sen verran hyviä ukkoja, että se mahdollistaa juoksutuksen eri järjestyksin, Helsingin Suunnistajien mies perusteli.

Kakkosjoukkueen Topi Syrjäläinen tuli vaihtoon minuutin Ojanahon jälkeen. Osuusajoissa hän oli 45 sekuntia nopeampi kuin seurakaverinsa.

Klaaniviestin voittaja-ankkuri ei ollut tyytyväinen joukkuevalintoihin, joilla pyrittiin harjoittamaan miehiä uusiin rooleihin. Tämä taktiikka tiesi Syrjäläiselle kakkosjoukkuetta.

– Valehtelisin, jos sanoisin, etteivät valinnat harmittaisi, Syrjäläinen myönsi.

SM-viesti on sen verran tärkeä kilpailu, että sinne helsinkiläiset tekevät parhaan mahdollisen joukkueen parhaalla mahdollisella järjestyksellä.

Millä osuudella ja missä joukkueessa Topi Syrjäläinen vie SM-viestiä?

– Toivottavasti ykkösessä ja loppupäässä. Kolmosella tai nelosella. Olli on toki hyvä ankkuri, joten eiköhän hänet pistetä viimeiselle, Syrjäläinen spekuloi.

Kuukkaa pelotti, mutta ero kasvoi

Ankkuriosuudella Elias Kuukalla ei ollut mitään hätää. MM-viestimitalistin tehtäväksi jäi eron kasvattaminen takaa tuleviin. Kuukka itse tosin sanoi, ettei kyseessä ollut mikään helppo työ.

– Aika paljon pelotti lähteä maastoon. Olen pari kertaa lähtenyt kärjessä maastoon SM-viestin ankkuriosuudelle, eikä koskaan voi tietää kuinka iso ero takana tuleviin on. Siksi yritin lähteä aggressiivisesti liikkeelle ja pakottaa muut kiireeseen, Elias Kuukka kertasi taktiikkaansa.

Pyrintöläisille ykköstila maittoi. Viime vuonna Viestiliigan voittanut joukkue jäi Lappeenrannassa kuudenneksi. Voitto tarkoittaa sitä, että Pyrintö on takaisin kokonaiskilpailun voittokilvassa.

Helsingin Suunnistajien ankkuri Einari Heinaro totesi maalissa, ettei Kuukan lyömiseen ollut sunnuntaina mitään mahdollisuuksia. Sen sijaan Arttu Syrjäläinen alkoi hiipiä takaa kantaan, eikä kakkosjoukkueelle saa hävitä.

– Tulihan siinä vähän sellainen tunne, että kakkonen pitää pitää takana. Mutta varsinkaan tässä maastossa ei saa antaa itselleen tappiomielialaa, eikä toisaalta yliyrittää, omien hajontojen poimimiseen keskittynyt Heinaro kertoi.

Helsingin Suunnistajien ykkösessä avausosuutta vei Tuomas Heikkilä.

Velipoikansa maastoon lähettämä Arttu Syrjäläinen näki loppumatkasta hakkuuaukolla Heinaron selän ja päätti pistää kaasun pohjaan. Vilkaisu karttaan pyörsi päätöksen.

– Katsoin, että jäljellä olevat rastit ovat niin älyttömän pahoja, ettei tässä voi riskeerata. En ole ihan parhaimmillani tällaisessa maastossa, kun on muniin asti saniaista. Olisi pitänyt olla vähän juoksuvoittoisempi rata niin olisin saattanut yrittää imeä eron Eikkaan kiinni, kakkosjoukkueen ankkuri sanoi.

Kakkosen avausosuudesta vastasi Anton Salmenkylä.

Seura iski Medilaser-viestillä erittäin laajalla rintamalla, sillä kolmosjoukkue Jani Lakanen, Lauri Syrjäläinen ja Miika Suominen oli kisan viides. Helsinkiläisten väliin kiilasi Turun Metsänkävijät joukkueella Esa Huttunen, Jussi Suna ja Samu Heiska.

Viestiliiga osoitti yllätyksellisyytensä. Kuuma keli, vaativa maasto ja tiukat hajonnat tekivät tepposet Klaaniviestin kakkoselle Kalevan Rastille ja kolmoselle Lahden Suunnistajille. Molempien peli oli kärkitaiston osalta taputeltu jo avausosuuden jälkeen. Ikaalisten Nousevan-Voiman ykkösjoukkue hylättiin Lappeenrannassa ja sama kohtalo kävi myös Anttolassa ja vielä tuplavarmistuksella. Hylkäys tuli väärän leiman takia jo kakkososuudelta, mutta ei löytynyt ankkuriltakaan kaikkia oikeita leimoja.

Viestiliigaa jatketaan sunnuntaina 6. syyskuuta Lahdessa sprinttiviestillä.

Tulokset, ohjelma sekä linkit seurantoihin ja GPS:ään.