Tampereen Pyrintö mestari sekä miesten että naisten SM-viestissä

Tampereen Pyrintö selätti Tornimäen hiihtokeskuksen maastot parhaiten, kun suunnistuksen SM-viesti käytiin Navin isännöimänä Mikkelissä. Kuva: Timo Mikkola/Suunnistusliitto.
Naisten viestissä kolmikko Lotta Karhola, Anni Haanpää ja Venla Harju johtivat viestiä käytännössä alusta loppuun. Karhola vaihtoi minuutin johtoasemassa. Haanpää kasvatti etumatkan kahteen ja puoleen minuuttiin. Venla Harju toi joukkueen maaliin lopulta seitsemän minuuttia ennen seuraavia.

– Hienoa oli mennä kärjessä, vaikka lopussa hieman jännitti. Varmistelin siinä suunnistusta, ja ajatus meinasi karata. Mutta hyvin kävin, ja pääsimme Lotan ja Annin kanssa juhlimaan mestaruutta, Harju tuumi kilpailun jälkeen.
Harjulla 12 mestaruutta

Harju on suunnistanut urallaan kaikkiaan 18 SM-viestiä junioreissa ja yleisessä sarjassa. Niistä hän on voittanut peräti 12. Muita mitaleja on neljä, joten mitaleiden ulkopuolelle hän on joutunut vain kahdesti. Harjulta löytyi yhden sanan selitys hurjalle mitalisateelle.

– Pyrintö, voittaja myhäili.

Parma ja Suunta Jyväskylä nousivat mitaleille

MS Parma teki tasaisen joukkuesuorituksen, kun Anastasija Rudnaja ja Tuulia Viberg päästivät ankkurinsa matkaan kolmantena. Enni Jalava suunnisti varmasti ja toi varsinaissuomalaiset hopealle.

Pronssista käytiin ankaraa kamppailua, kun Jämsän Retki-Veikkojen Merja Rantanen ja Suunta Jyväskylän Veera Klemettinen ja Kalevan Rastin Siiri Silvennoinen jahtasivat edellä lähteneitä. Lopullinen ratkaisu nähtiin vasta juuri ennen kilpailukeskuksen läpijuoksua, kun Klemettinen karkasi Silvennoiselta nopeammalla reitinvalinnalla.

Jyväskyläläisten Marjo Taanila oli vaikeuksissa avausosuudella, mutta Tereza Janosikovan ja Klemettisen hurja vauhti kahdella seuraavalla osuudella nostivat joukkueen pronssille.

Kalevan Rasti jäi toisen kerran peräkkäin niukasti mitaleiden ulkopuolelle neljänneksi. Merja Rantanen teki pummin radan puolivälissä ja jämsäläisten mitalikiri muuttui viitostilaksi.

Niemi toi Pyrinnön miehet voittoon

Miehissä Tampereen Pyrintö, Kalevan Rasti ja Helsingin Suunnistajat erottuivat muilta ensimmäisellä kolmella osuudella ja jakoivat mitalit keskenään ankkuriosuudella. Pyrinnön Aleksi Niemi oli sunnuntaina Miika Kirmulaa ja Olli Ojanahoa vahvempi varmistaen Pyrinnön mestaruuden myös miesten sarjassa.

Miika Kirmulan fyysinen vire ei ollut aivan samaa luokkaa kuin Jukolassa ja viikko sitten SM-pitkällä. Pieni kaarros hieman puolivälin jälkeen antoi Niemelle reilun puolen minuutin etumatkan, eikä Niemi tästä luopunut.

Otto Simosas, Anton Kuukka, Elias Kuukka ja Aleksi Niemi uusivat Pyrinnön viimevuotisen mestaruuden 35 sekunnin erolla Kalevan Rastiin.

– Maastossa riitti jyrkkiä penkkoja, ja se haastoi fyysisen ja taidollisenkin puolen. Lähdin sprintterin jaloilla maastoon niin kovaa kuin pääsen, ja yritin suunnistaa puhtaasti. Minulla oli taktiikkana toteuttaa mahdollisimman selvät reitinvalinnat polkuja hyödyntäen, ja se ilmeisesti kannatti, iloitsi Pyrinnön ankkuri Aleksi Niemi.

Joensuulaisten hopeajoukkueessa suunnistivat Kirmulan lisäksi Santeri Silvennoinen, Lauri Nenonen ja Tomas Krivda.

Ojanahon virhe radan puolivälissä pudotti hänet Niemen ja Kirmulan kyydistä. Helsingin Suunnistajat uusi viimevuotisen pronssin joukkueella Arttu Syrjäläinen, Veli Kangas, Einari Heinaro ja Olli Ojanaho. Ero kärkeen maalissa oli minuutti ja 44 sekuntia.

Ensimmäisillä osuuksilla mitalistien kyydistä pudonnut Ikaalisten Nouseva-Voima oli kisan neljäs reilut kuusi minuuttia voittajista.

Tampereen Pyrintö ja Kalevan Rasti näyttivät laajuutensa, kun seurojen kakkosjoukkueet nappasivat viestissä sijat viisi ja kuusi.

Suunnistuksen Viestiliiga vuosimallia 2021 huipentuu viikon kuluttua kilpailtavaan finaaliin Kirkkonummella.

Tulokset GPS ja tv-lähetys

-Juho-Veikko Hytönen