Suunnistusliiga jatkuu ja Viestiliiga starttaa Kouvolasta viikonloppuna – Merja Rantanen pääsee mittamaan oman alkukauden tasonsa muihin

Merja Rantanen on ehtinyt kilpailla tällä kaudella Keravan sprintissä. Kuva: Jarmo Koskela/Viestiliiga

Äitienpäiväviikonloppuna suunnistetaan tiiviisti Kouvolan Elimäellä. Kouvolan Suunnistajat järjestää Suunnistusliigan toisen osakilpailun ja Viestiliigan avausosakilpailun Hangasmäen maastossa.

Artikkelin kuva: Merja Rantanen on ehtinyt kilpailla tällä kaudella Keravan sprintissä. Kuva: Jarmo Koskela.
Suunnistus- ja Viestiliiga ovat keränneet yhteen niin suunnistusmaailman huipulle matkalla olevat nuoret suunnistajat kuin myös kokeneemmat kehäketut. Yksi kokeneimmista ja kenties menestynein suunnistaja Kouvolassa on kahdeksan MM-mitalin Merja Rantanen, joka käynnistää maastokilpakautensa Kouvolassa lauantaina.

–  Kouvolan viikonlopulta odotan eniten sitä, että pääsen näkemään mikä oma kunto on muihin nähden, ja miten suunnistus sujuu kauden alussa. Tärkeimmät startit ovat vielä edessä, mutta tietenkin sitä aina haluaa myös menestyä aina, kun kilpailuihin lähtee, Rantanen kertoo viikonlopun alla

Viime kauden piti olla Jämsän Retki-Veikkoja edustavan 40-vuotiaan suunnistajan viimeinen huipputasolla, mutta koronapandemia perui arvokilpailut ja arvokisanälkää jäi jäljelle. Nyt fokus on tiukasti Tšekin heinäkuisissa MM-kisoissa, jonne Rantanen hakee kisapaikkaa maastomatkoille. Näyttökilpailut MM-kisoihin käydään toukokuun lopulla Pohjois-Karjalassa, joten Suunnistusliigan toinen osakilpailu on hyvä harjoituspaikka ennen tärkeitä kilpailuja.

Viestiliigassa nuorten sparraaja

Rantanen on mukana myös sunnuntain viestissä, jonne Jämsän Retki-Veikot saa jalkeille iskukykyisen porukan. Samassa seurassa suunnistaa monta nuorta Suomen huippua. Rantanen suunnisti Viestiliigaa vuosituhannen alussa, jolloin hänellä oli vielä matkaa maailman huipulle.

– Ne olivat treenimielessä mahtavia paikkoja, kun itse nuorena 2000-luvun alussa kiersin Viestiliigan kisoja. Mukavaa, että voin nyt itse olla mukana sparraamassa oman seuran nuorempia naisia.

Koronapandemian ja MM-satsauksen vuoksi Rantanen jätti toukokuun sprintin EM-kilpailut väliin, joten kilpailuja hän käy nyt kotimaassa. Pitkän ja lumisen talven jäljiltä maastosuunnistuskertoja on takana vasta kourallinen, joten Kouvolan startit ovat siinäkin mielessä tärkeitä.

– Odotan kyllä innolla kilpailuja ja ylipäätänsä reissuun pääsemistä. Aika vähän on kovia kisoja tässä alkukaudesta kisakalenterissa, joten nämä mahdollisuudet pitää käyttää hyväksi, Rantanen sanoo.

Pitkät avaus- ja ankkuriosuudet sunnuntain viestissä

Rantasen ei tarvitse suunnistaa yksin, sillä lauantain keskimatkalle on ilmoittautunut 74 naista ja sunnuntain viestiin 45 kolmen hengen joukkuetta. Miehiä on mukana lauantaina 126 kappaletta ja sunnuntaina Kymen Rastiviestissä suunnistaa 47 viisihenkistä joukkuetta
Sekä lauantain keskimatkalta että sunnuntain viestistä tuotetaan tuttuun tapaan TV-lähetys, joka on katsottavissa Ilta-Sanomien ISTV:stä sekä Ruutu-palvelusta. Aikataulu ja linkit tv-lähetyksiin sekä tapahtuman sivuille alla.

Kymen Rastiviestissä noudetaan viestin perinteitä takavuosilta: miesten viestissä on viisi osuutta, joista ensimmäinen ja viimeinen ovat muita pidempiä kolmen väliosuuden ollessa pituudeltaan vain neljä kilometriä. Naisten kolmen osuuden viestissä suunnistetaan niin ikään lyhyt väliosuus aloituksen ja ankkuriosuuden ollessa hieman pidempiä.

Järjestäjien sivuilta on luettavissa myös historiaa perinteikkään Kymen Rastiviestin vaiheista sekä tietenkin ratamestarien ajatuksia, vanhoja karttoja yms.

-Juho-Veikko Hytönen

Kilpailun ja tv-lähetysten aikataulu

Lauantai 8.5.2021 Keskimatka

Naiset 5,1 km klo 10.00 – 12.00
Miehet 6,41 km klo 13.00 – 15.10

Sunnuntai 9.5.2021 Kymen Rastiviesti

Miehet (7,8 km + 4,3 + 4,3 + 4,3 + 8,0 km) klo 9.40 – 12.50
Naiset (5,7 + 4,3 + 6,0 km) klo 13.30 – 15.30

Livesivu, jossa linkki lähetyksiin ja järjestäjien sivuille.