Suunnistusliiga ja Viestiliiga siirtyy Savoon – Kalevan Rastin Markus Räsänen kertoo, minkälainen maasto sunnuntain viestissä odottaa

Suunnistusliiga ja Viestiliiga jatkuvat keskikesän tauon jälkeen tiiviinä viikonloppuna Savossa.

Artikkelin kuva: Markus Räsänen Kouvolan KevätKeskarilla toukokuussa. Kuva: Mikko Niskanen/Viestiliiga

Lauantaina kilpaillaan keskimatkalla QP Resort Gamesissa Vehmersalmella ja sunnuntaina käydään suunnistuksen viestiliigaa Kivennapa-viestin merkeissä Pieksänkoskella.

Mutta minkälaiset haasteet suunnistajia etenkin sunnuntaina odottavat? Sen kertoo meille Nilsiästä lähtöisin oleva Kalevan Rastin Markus Räsänen, joka nähdään viikonlopun molemmissa starteissa.

Räsänen on käynyt sunnuntain viestimaastossa Saarvonmäessä reilu kymmenen vuotta sitten iltarasteilla.

– Tyypillinen savolainen mäki, Räsänen kuvailee.

Minkälainen on tyypillinen savolainen mäki?

– Se on peitteistä, eikä mäen rinteissä ole johdattelevia muotoja, vaan kiviä ja pistekumpareita. Aika paljon saa suunnistaa pisteeltä pisteelle. Lisäksi savolainen maasto on usein talousmetsää, joka tarkoittaa sitä, että sieltä löytyy paikoin myös tummanvihreää väriä.

Ja tummanvihreä tarkoittaa sitä, että maastossa ei näe kauas, eikä etenemisnopeus ole häävi.

Usein Viestiliigaa on viety maastossa, jossa on avokalliota muodossa tai toisessa. Räsäsen mukaan avokallio on Savossa harvinaisuus.

– Jos jossain päin Savoa on avokallioita, niin sitä kutsutaan jo hyväksi maastoksi, Räsänen nauraa.

Savolaisen maastoon haasteeksi Räsänen kuvaakin juuri sitä, että rinteistä puuttuvat suuret notkot, jotka helpottavat itsensä pitämistä kartalla.

– Pitää vain suunnistaa rinteessä olevalta pisteeltä toiselle. Johdattelevien muotojen puute vaikeuttaa myös sen hahmottamista, millä tasolla rinnettä kulloinkin etenee.

Räsäsen mukaan heinä-elokuun taitteessa maastossa alkaa olla myös aika rehevää.

– Eiköhän sieltä kuitenkin ihan hienojakin alueita löydy. Kasvillisuuskuvausta kannattaa hyödyntää suunnistuksessa, sillä se erottuu usein maastossa, hän vinkkaa.

Tällainen maasto odottaa siis sunnuntaina. Lauantain keskimatkalla maastotyyppi pysyy samana, joskin ratamestarit lupaavat lausunnossaan vauhdikkaita ja hienoja pätkiä lauantain kilpailuun.

Kalevan Rasti neljällä joukkueella miesten viestiin

Kalevan Rasti ei ole juuri näyttäytynyt alkukauden Viestiliigan kisoissa kärkipaikoilla. Kouvolan avausosakilpailussa seuran miesten ykkösjoukkue oli yhdeksäs. Sunnuntaina seura on mukana neljällä joukkueella.

Kivennapa-viesti on viimeistä edellinen viesti ennen Napapiiri-Jukolaa, joten se tuo oman lisämausteensa.

– Meillä on jatkuvan näytön periaate Jukolaan, joten on tämä siinäkin mielessä tärkeä viesti, Räsänen sanoo.

Räsäsen urakkana on avausosuus.

– Aloitusosuudella ulkoiset häiriötekijät on suljettava pois. Tavoitteena on puhdas suoritus ja sen pitäisi riittää minun osaltani aika pitkälle.

Lauantain henkilökohtaiseen kilpailuun on ilmoittautunut yli 100 miestä, joten menestyminen Vehmersalmella edellyttää huippuonnistumista keneltä tahansa. Lauantain kilpailuun Räsäsellä ei ole sijoitustavoitteita.

– Fin5-rastiviikolla tuli tehtyä aika paljon virheitä, joten ne pitäisi ainakin saada pois. Etenkin nyt, kun suunnistetaan itselleni tutussa maastotyypissä.

Lähetykset ISTV:stä ja Ruudusta

Viikonlopun kilpailuja pääsee seuraamaan jälleen ISTV:n ja Ruudun välityksellä. Lähetys lauantain QP Resort Gamesista alkaa kello 10.00. Naisten kilpailun ratkaisut on nähty kello 11.40, jonka jälkeen siirrytään seuraamaan miesten kilpailua. Miesten voittaja on selvillä kello 13.40.
Lauantain keskimatkalle on ilmoittautunut 46 naista ja 104 miestä. Kilpailun järjestelyistä vastaa Kuopion Suunnistajat.

Sunnuntain kolmen osuuden Kivennapa-viesti aloitetaan naisten viestillä. Lähetys käynnistyy kello 9.40 ja voittaja on maalissa noin kello 11.50. Miesten viestiä seurataan kello 12.40 alkaen ja voittajat ovat selvillä viimeistään kello 15.00. Naisten viestiin on ilmoittautunut 29 joukkuetta ja miesten viestiin 57.

Linkki lähetyksiin ja livetuloksiin.