SM-viesti suunnistetaan sunnuntaina Mikkelissä – monella joukkueella mitalimahdollisuuksia sekä miehissä että naisissa

Suunnistuksen SM-viesti käydään sunnuntaina Mikkelin Tornimäen laskettelurinteen juurelta ja hiihtokeskusta ympäröivissä metsissä. Artikkelin kuvassa Anna Närhi Hämeen Rastiviestissä. Kuva: Teppo Salmia/Viestiliiga.

Vuosi sitten SM-viestit suunnistettiin Pöytyän Yläneellä. Tuolloin miesten mitalikolmikko oli Tampereen Pyrintö, Ikaalisten Nouseva-Voima ja Helsingin Suunnistajat.

Naisissa Angelniemen Ankkuri nappasi yllätysvoiton ennen hopeajoukkue Tampereen Pyrintöä ja pronssille suunnistanutta Kooveeta.
Sunnuntaina miesten viestin kärkisuosikit ovat viime vuoden mitalijoukkueet höystettynä Kalevan Rastilla ja Turun Metsänkävijöillä.

Kuukka: Pyrinnöltä kaksi joukkuetta mitalikilvassa

Pyrinnön mestarijoukkueessa suunnistanut Elias Kuukka jäi niukasti ilman mitalia edellisviikonlopun SM-pitkällä, mutta mies on palautunut ja valmis auttamaan Pyrintöä uusimaan mestaruuden.

Hän odottaa, että sunnuntain viesti poikkeaa edellisistä SM-viestistä.

– Viimeiset kaksi vuotta SM-viesti on suunnistettu varsinaissuomalaisessa fyysisesti helpohkossa maastossa. Nyt pitäisi olla luvassa vähän erilaista. Eroja joukkueiden välille voi syntyä, vaikka osuuspituudet ovatkin lyhyitä, Kuukka arvelee.

– Lisäksi minulla on kovia odotuksia ratamestari Olli-Markus Taivaisen radoille. Hän on luvannut tehdä radoista mahdollisimman vaikeita, hän jatkaa.

Viime vuoden voittaja-ankkuri odottaa kärkeen samoja joukkueita kuin viime vuonna ja kuluvan kauden Viestiliigan osakilpailuissa.

– Tällä kertaa meillä on mukana myös erittäin kova kakkosjoukkue. En näe mahdottomana sitä, että mitaleilla olisi kaksi Tampereen Pyrinnön tiimiä, Kuukka arvelee.

Mutta onko niitä haastajia? Kovia joukkueita löytyy edellä mainittujen viiden seuran kakkosjoukkueista sekä ainakin Paimion Rastista, Kooveesta ja Lahden Suunnistajista.

Akseli Ruoholan MS Parma haluaa mukaan ankkuriosuuden kärkitaistoon

Lisäksi yksi ennakkosuosikkeja haastava miesten joukkue voisi olla MS Parman nuori nelikko. Harva odotti Parmaa kärkikamppailuun Napapiiri-Jukolassa, mutta se oli neljän osuuden jälkeen vielä parhaana suomalaisjoukkueena neljäntenä. Musta hetki kuudennella osuudella pudotti joukkueen kauas kärjestä, mutta muuten joukkuesuoritus oli loistava.

– Ehkä emme ihan osanneet odottaa, että ihan niin hyvällä sijalla olemme siinä vaiheessa (neljännellä osuudella), mutta tiesimme, että meillä on hyvät mahdollisuudet pysyä kärjen tuntumassa, kertoo MS Parman maajoukkuemies, ja ankkuriosuutta Rovaniemellä suunnistanut Akseli Ruohola.

Ruohola on kärsinyt viikolla flunssan oireista, eikä varmuutta osallistumisesta SM-viestiin vielä ole.

– Miehet ovat hyvässä iskussa ja onneksi meiltä löytyy varamiehiä kakkosjoukkueesta, mikäli tarvitaan, Ruohola kertoo.

Hän uskoo myös MS Parman olevan kärjen mukana myös Mikkelissä.

– Meillä on ehdottomasti mahdollisuudet pysyä pelissä mukana ankkuriosuudelle asti. Arvelen, että lopulliset ratkaisut nähdään vasta siellä ankkureiden kesken, hän sanoo.

Lahden Suunnistajien naisten ei tarvinnut karsia naisia SM-viestiin

Entä naiset? Naisten SM-viestissä mitalimahdollisuudet omaavia joukkueita on miehiäkin enemmän. Suurimmat ennakkosuosikit ovat kestomenestyjä Tampereen Pyrintö ja kuluvalla kaudella kärjessä viihtynyt Lahden Suunnistajat. Mitaleille mahdollisuuksia on kuitenkin ainakin kymmenellä joukkueella.

Lahden Suunnistajat kilpailee viestissä joukkueella Anna-Kaisa Anjala, Anna Närhi ja Karoliina Ukskoski. Venlojen viestissä lahtelaiset yhdeksänneksi ankkuroinut Minna Kauppi ei ole mukana ja Elisa Mattila suunnistaa 20-vuotiaissa.

– Minnan poisjäännistä huolimatta meillä on kova joukkue, eikä tällä kertaa tarvinnut karsia, kertoo Ukskoski valinnoista.

Viime vuonna pronssille Kooveen väreissä suunnistanut Ukskoski odottaa Mikkelin viestistä teknisesti haastavaa ja fyysisesti rankkaa kilpailua.

– Emme ole lyöneet mitään tarkkaa tavoitetta lukkoon, mutta olemme ilman muuta mukana mitalikamppailussa. Olemmehan olleet kärjessä kaikissa kauden Viestiliigan kilpailuissa ja turhaa olisi lähteä SM-viestiin aiempia kisoja nöyremmillä tavoitteilla.

Menestys Venloissa toi Hiidenkiertäjille lisää itseluottamusta

Hiidenkiertäjien naiset onnistuivat kahdessa elokuun viestissä. Kuun ensimmäisen päivän Kivennapa-viestissä se oli toinen ja Venlojen viestissä seura oli toiseksi parhaana suomalaisena kuudes. Roosa Hämäläinen odottaa onnistumista myös Mikkelistä.

– Menestysmahdollisuudet olivat meillä toki tiedossa, mutta siitä huolimatta Venlojen viestin onnistuminen toi paljon buustia ja itseluottamusta. Sama juttu oli Kivennapa-viestin kanssa, Venlojen viestin toiselta osuudelta kärjessä vaihtanut Hämäläinen kertoo.

Hiidenkiertäjiltä SM-viestiä vievät Hämäläisen lisäksi Jenny Patana ja alle 18-vuotiaissa Suomea edustanut Virna Pellikka, joka ei kuvia kumarrellut vaihtaen kärjessä toiselta osuudelta. Taustalla on onnistumisia, mutta kilpailu on kova.

– SM-viestissä on vain kolme osuutta ja se lisää joukkueiden määrää kärjessä. Ainakin sijoitus viiden kärjessä on mahdollinen, mutta tiedostamme, että joukkueella on oikeastaan mahdollisuudet ihan mihin vain, Hämäläinen toteaa.

SM-viestiä voi seurata Ruudun ja ISTV:n välityksellä sunnuntaina kello 9.40 alkaen. Linkit lähetyksiin ja live-tuloksiin löytyvät Live-sivuilta.

-Juho-Veikko Hytönen