SM-viesti sunnuntaina Hämeenlinnassa: Viime vuoden mestari Tampereen Pyrintö saa haastajia sekä naisissa että miehissä

Suunnistuksen SM-viesti kisataan sunnuntaina Hämeenlinnan kaupunkiin kuuluvan Kalvolan pitäjän Taulamaalla. Artikkelikuva: Kymen Rastiviestin naisten lähtö elokuussa Kotkassa. Kuva: Marko Kantaneva/SSL

Sunnuntain kilpailusta on odotettavissa sähäkkä, sillä sekä naisista että miehistä löytyy vähintään viisi, ellei jopa kymmenen mitalipotentiaalia omaavaa joukkuetta.

Viime vuonna Mikkelissä Tampereen Pyrintö vei voitot kotiin sekä miehissä että naisissa. Samat seurat ovat sunnuntainakin kärkisuosikkeja, mutta nälkäisiä haastajia löytyy yllin kyllin.

Naisten viestissä pyrintöläisten lisäksi mitaleille mielivät ainakin Kalevan Rasti, SK Pohjantähti, Lahden Suunnistajat, Helsingin Suunnistajat, Rastikarhut, Suunta Jyväskylä ja Paimion Rasti. Peitteinen maasto mahdollistaa virheiden tekemisen, jolloin yllätysvalmiille joukkueille annetaan mahdollisuuksia. Naisissa tällaisia joukkueita ovat muun muassa MS Parma, Angelniemen Ankkuri, Jämsän Retki-Veikot ja laajan tason omaavan Rastikarhujen kakkosjoukkue.

Viestiliigaa johtaa Tampereen Pyrintö, mutta Rastikarhut ja Lahden Suunnistajat hengittävät niskaan. Kävi SM-viestissä mitä tahansa, ratkennee Viestiliigan kokonaisvoitto naisissa vasta Porvoon finaalissa.

Miehillä yksi osuus aiempaa vähemmän

Miehissä kultakamppailu käytäneen ainakin paperilla Tampereen Pyrinnön, Kalevan Rastin, Ikaalisten Nouseva-Voiman ja Helsingin Suunnistajien kesken. Oma sanansa mitalipeliin on sanottavana myös Turun Metsänkävijöillä, Navilla ja Paimion Rastilla. Osa edellä mainituista seuroista saa jalkaille erittäin kovan kakkosjoukkueen, jolla on onnistuessaan jopa mitalimahdollisuudet.

Miesten viestiä viime vuodesta koventaa myös sääntömuutos, jolloin kilpailu muuttui muiden sarjojen tavoin kolmiosuuksiseksi aiemman neljän osuuden sijaan. Tämä tuo viestiin lisää intensiteettiä ja antaa useammalle joukkueelle menestyssauman. Toisaalta yksittäisen joukkueen virheensietokyky laskee, sillä muut joukkueet eivät jää odottamaan pummaavia suunnistajia takaisin kärkiletkaan.

SM-viesti on samalla Viestiliigan viimeistä edellinen osakilpailu. Miesten liigaa ylivoimaisesti johtava Koovee on juossut vahvasti kansainvälisellä miehistöllä, mutta SM-viestissä joukkueessa saa olla vain yksi ulkomaalainen ja ulkomailla asuva suunnistaja. Tämä vaikeuttanee tamperelaisten SM-viestin valloitusta. Joka tapauksessa seuran johto Viestiliigassa kestänee heikomman tuloksen sunnuntaina.

Viikonloppu on suunnistajille muutenkin tärkeä ja intensiivinen. Lauantaina kilpaillaan SM-keskimatkalla Hyvinkään Usmissa. Kovimmille suunnistajille tulee siis kolme kovaa starttia vuorokauden sisään.

Sekä SM-keskimatkaa että SM-viestiä voi seurata Elisa Viihde Viaplayn kautta suorina lähteyksinä. SM-keskimatkan lähetys alkaa kello 13.30. Sunnuntain SM-viestin lähetys käynnistyy kello 10.45. Miesten startti on kello 11.00 ja naisten kello 11.50. Miesten kärkijoukkueita odotetaan maaliin kello 13.00 ja naisten kärkeä kello 13.45.

SM-keskimatkasta lisätietoa löytyy tapahtuman omilta sivuilta.

SM-viestin seurantalinkit löytyvät Live-sivuilta.