SM-keskimatka Suunnistusliigan seuraava osakilpailu – Miesten liigaa johtava Savolainen hyvillä mielin mitalijahtiin

Eetu Savolainen johtaa miesten Suunnistusliigaa. Kuva: Mikko Niskanen/Suunnistusliiga

Suunnistuksen SM-kausi pyörähtää käyntiin sunnuntaina Naantalista, jossa ratkotaan maamme parhaimmat keskimatkan taiturit. SM-keskimatka on samalla Suunnistusliigan kolmas osakilpailu.

Artikkelin kuva: Eetu Savolainen johtaa miesten Suunnistusliigaa. Kuva: Mikko Niskanen/Suunnistusliiga.

Kisaa isännöi Turun Suunnistajat ja SM-kisa käydään Naantalin Merimaskun merenrantakallioilla. Aamun karsinnassa haetaan parhaat suunnistajat iltapäivän finaaliin, jossa ratkaistaan urheilijoiden todellinen paremmuus. Kilpailumaastossa ei ole järjestetty kilpailuja tällä vuosituhannella, joten suunnistajat pääsevät kilpailullisesti sangen uuteen maastoon.

Kahden osakilpailun jälkeen Suunnistusliigan kärjestä löytyy Eetu Savolaisen nimi. Ikaalisten Nousevan-Voiman mies sprinttasi Keravalla yhdeksänneksi ja otti Kouvolan keskimatkalla reilun voiton. Kahdessa osakilpaolussa kaikkiaan 150 pistettä kerännyt Savolainen johtaa miesten liigaa viiden pisteen erolla Lahden Suunnistajien Aleksi Anttolaiseen. Keravan sprintin voittanut Aleksi Niemi on kolmantena 100 pisteessä.

Kouvolan voittohaastattelussa Savolainen oli lähdössä haastamaan Suomen ykkösketjua Pohjois-Karjalaan, kun jaossa oli MM-paikat Tsekin heinäkuisiin kisoihin. Viime viikonlopun katsastuksissa MM-paikkaa ei Savolaiselle heltinyt.

– MM-katsastukset menivät vähän alakanttiin. Erityisesti keskimatkalla olisi ollut ihan hyvät mahdollisuudet huippusijoitukseen, kisaa ensimmäisen puoliskon johtanut, mutta seitsemänneksi päätynyt Savolainen kertaa.

Savolaisen päätavoitteet ovat kesän suhteen nyt Ruotsin maailmancupissa, joka käydään Idressä elokuun puolivälissä.

– SM-keskimatka on siinäkin mielessä tärkeä kisa onnistua, jotta pääsisi edustamaan Suomea maailmancupissa. Sunnuntain keskimatkalle hän lähtee puolustamaan viimevuotista SM-mitalia. Savolainen jakoi pronssin Aleksi Anttolaisen kanssa. Jyväskylän Korpilahden SM-keskimatkalla voiton vei Miika Kirmula ja hopeaa Elias Kuukka.

Savolaisen urakkaa saattaa hieman helpottaa se, että äskettäin valittu MM-joukkue on viimeistelemässä suunnistustekniikkaansa Tsekissä, eikä osallistu SM-keskimatkalle. Tässä porukassa ovat muun muassa Kirmula, Kuukka ja Olli Ojanaho.

– Ainahan se vähän helpottaa, että kovin kolmikko on poissa. Mutta eniten itseluottamusta kuitenkin antaa se, että keskimatkalla oma tekeminen on toiminut tällä kaudella erittäin hyvin. Siinä mielessä voi hyvillä mielin lähteä kisaan, Savolainen summaa.

Merimaskun maastot eivät Savolaisen omin sanoin sorsi, mutta eivät myöskään varsinaisesti suosi häntä. Varsinais-Suomen kalliomaastot ovat 26-vuotiaalle nouskilaiselle erittäin tuttuja, vaikka ihan tyypillisimmästä kevätkansallisten maastosta Naantalissa ei voidakaan puhua.

– Maasto on hieman jyrkkäpiirteisempää kuin tavallisesti, joten suunnistuksesta saattaa tulla hieman kiertävämpää kuin tavallisesti. Yleensähän Turun seudulla mennään lähestulkoon joka väli mahdollisimman suoraan, Savolainen sanoo.

Naisten suunnistusliigaa johtaa Venla Harju 165 pisteellä. Jämsän Retki-Veikkojen Merja Rantanen on toisena 25 pisteen päässä ja SK Pohjantähden Kirsi Nurmi kolmantena 106 pisteessä. Miesten tavoin myös naisten SM-keskimatkalla saatetaan nähdä uusi nimi mestarina, sillä MM-joukkueeseen valituista Maija Sianoja, Marika Teini, Venla Harju ja Lotta Karhola leireilevät paraikaa Tsekissä.

SM-keskimatkan finaalit ovat seurattavissa Ylen televisioimana sunnuntai-iltapäivästä. Lähetys nähdään kakkoskanavalla kello 14.30 – 17.00.

-Juho-Veikko Hytönen

SM-keskimatkan sivut