Sijoitus kolmen kärjessä riittää SK Pohjantähden kokonaisvoittoon – naisten pistetilanteen tarkastelua

Lukkari-viestin ensiaskeleet otettiin SK Pohjantähden Sara Nivan komennossa. Sama seura on hallinnut Viestiliigaa syksyn aikana. Kuva: Teppo Salmia

Lappeenrannan, Anttolan, Lahden, Yläneen ja Nousiaisten kautta tullaan Aleksis Kiven päivän illaksi Ikaalisiin. Edessä on Viestiliigan finaali hämärtyvässä syysillassa.
Naisten kokonaiskilpailussa SK Pohjantähdellä on vankka, muttei sataprosenttisen varma ote kokonaisvoitosta. Tarkastellaan hieman pistetilannetta.

(Huom! Miesten pistetilanteesta oma juttunsa tässä)

Finaalin tuplapisteet antavat mahdollisuuden nousta

Viestiliigan pistelaskussa osakilpailuvoittaja saa 100 pistettä. Toiseksi sijoittunut joukkue 90, kolmonen 80 ja nelonen 75. Tästä eteenpäin seuraava joukkue saa viisi pistettä vähemmän kuin edellinen. Sijasta 11 alkaen seuraava sija tuo aina yhden pisteen vähemmän. Pistelaskutaulukkoon voi tutustua tarkemmin tästä.

MUTTA: Finaalissa on jaossa tuplapisteet.

Lisäksi säännöt kertovat:

”Kaikki osakilpailut lasketaan loppupisteisiin. Tasapisteissä korkeimmat osakilpailupisteet ratkaisevat sijoituksen.”

Kun finaalissa jaetaan tuplapisteet, lienee selvää, että suurin osa joukkueista kerää kauden korkeimmat osakilpailupisteet juuri finaalista.

SK Pohjantähti johtaa 50 pisteellä Pargas IF:iin. Näin ollen Pohjantähden etumatka kokonaistilanteessa riittää vuorenvarmasti, jos se sijoittuu kolmen parhaan joukkoon. Mikäli oululaisseura lipsahtaa kolmen kärjen ulkopuolelle, voi Pargas IF voittaa liigan, jos se voittaa Ikaalisissa.

Äskeinen vielä toisin sanoin:

Jos Pargas IF voittaa ja SK Pohjantähti on neljäs, päätyvät seurat kokonaistilanteen tasapisteisiin. Pargas IF:llä on kuitenkin tässä tapauksessa parhaat 200 pistettä finaaliosakilpailusta, ja Pohjantähdellä vain 150. Tässä skenaariossa lauantai-iltana kylvetään Paraisten torin suihkulähteessä, mikäli sieltä sellainen sattuu löytymään.

Kalevan Rastilla mahdollisuus voittoon, mutta mahdollisuus pudota kärkikolmikosta

Kalevan Rastilla on niin ikään mahdollisuus kokonaisvoittoon, mutta joensuulaisten voittaessa finaalin, riittää Pohjantähdelle neljäskin sija ykköstilan varmistamiseksi. Pohjantähden voitto varmistuu entistä huonommalla sijalla, mikäli esimerkiksi MS Parma tai Koovee onnistuu voittamaan finaalin. Toiseksi sijoittunut Pargas IF ei yllä Pohjantähden pisteisiin, jos Pohjantähti on viiden parhaan joukossa.

Kaikesta huolimatta Ikaalisten kylpylän ja Teiharjun maasto pitää huolen siitä, ettei viiden sakkiin sijoittuminen tule olemaan yhdellekään joukkueelle helppoa. Vasta viimeinen rasti on helppo, jos sekään.

Sijoille kaksi ja kolme vielä tunkua

Mikäli Pohjantähti onnistuu odotetusti, jäävät muut joukkueet, eritoten viiden pisteen sisällä toisistaan olevat Pargas IF ja KR, kamppailemaan liigan kakkostilasta. Näiden joukkueiden keskinäinen paremmuus kokonaistilanteessa ratkeaa siihen, kumpi tulee ensimmäisenä maaliin finaalissa. Mutta seurojen pysyminen kolmen kärjessä on kaikkea muuta kuin taattu.

Erittäin hyvät saumat nousta top kolmoseen löytyvät vielä Rastikarhuilta, Tampereen Pyrinnöltä, Kooveelta ja Paimion Rastilta. Seurat ovat 25-40 pisteen päässä Kalevan Rastista ja finaalin tuplapisteet antavat hyvän mahdollisuuden parantaa asemia juuri ennen kokonaistilanteen palkintojenjakoa.

Teoriassa kokonaisvoittajakin voisi vielä löytyä tästä nelikosta, mutta se vaatisi jo niin suuria käänteitä kärkikolmikon osalta, ettei kolmannen sijan huonommalla puolella olevien joukkueiden kannata ostaa voittosamppanjaa varmuuden vuoksi jemmaan. Sen voi tarvittaessa hakea kisan jälkeen.

Kotikatsomot valmiiksi ja ISTV:n tai Ruudun linkki talteen! Naisten huipputasainen kausi huipentuu lauantaina kello 17 alkaen!

Naisten pistetilanne