Rantanen ja Savolainen KevätKeskarin voittajat Kouvolassa

Jämsän Retki-Veikkojen Merja Rantanen ja Ikaalisten Nousevan-Voiman Eetu Savolainen ottivat ykköstilat, Suunnistusliigan toisessa osakilpailussa Elimäellä lauantaina.

Artikkelin kuva: Merja Rantanen Kouvolassa lauantaina. Kuva: Mikko Niskanen/Viestiliiga.
Rantanen jätti naisten 5,1 kilometrin keskimatkalla Tampereen Pyrinnön Venla Harjua 19 sekuntia.

Vasta muutama minuutti ennen lähtöä Rantanen huomasi, että oli ottanut kotoa jonkun muun perheenjäsenen kilpailukortin mukaan. Uuden kortin numero piti ilmoittaa vielä viime hetkillä järjestäjille. Lisäpainetta kilpailuun tuli vielä omasta perheestä.

– 14-vuotias poikani sanoi aamulla, että jos en voita, joudun nukkumaan ensi yön pihalla, Rantanen nauroi maalissa.

Rantanen halusi mitata Kouvolassa oman kuntonsa suhteessa muihin. Tärkeät maajoukkueen näyttökilpailut MM-kisoihin odottavat toukokuun lopussa.

– Olen tyytyväinen erityisesti siihen tunteeseen, mikä tuolla metsässä oli, Rantanen totesi.

Venla Harju on saanut suunnistukseen lisää vauhtia viime viikkoina, mutta menetti lauantaina aikaa epäsujuvaan etenemiseen.

– Olin liian kovalla vauhdilla alussa, suunnistus ei ihan pysynyt rauhallisena ja hallinnassa. ’

Hän on kuitenkin varma, että suunnistus paranee kevään mittaan.

– Kyllä se lähtee sujumaan, kun pääsee kisoja juoksemaan ja toistoja alle.

Kolmas oli Lahden Suunnistajien Karoliina Ukskoski, joka jäi voittajalle vajaat puolitoista minuuttia.

– Kakkosta pummasin kameramiehen edessä, mutta muuten hyvä suoritus, nopeat reitinvalinnat oivaltanut Ukskoski tiivisti suorituksensa.

Äitiyslomalta paluuta tekevä Tampereen Pyrinnön Saila Kinni oli lauantaina neljäs 15 sekuntia Ukskosken takana. SK Pohjantähden Kirsi Nurmi oli viides kolme sekuntia Kinnin takana. Kaikkiaan mukana oli 71 naista.

Miesten 6,4 kilometrin keskimatkalla Savolainen oli ylivoimainen voittaja minuutin ja 24 sekunnin erolla Kooveen virolaiseen Timo Sildiin.

– Suoritus oli hyvää ja sujuvaa tekemistä sekä fyysisesti että taidollisesti vain muutamia pieniä virheitä tehnyt Savolainen kertoi.

Ykköstila kaikkiaan 117 miehen joukossa kertoi Savolaiselle, että hän on valmis taistelemaan MM-paikoista toukokuun näyttökilpailuissa. MM-kilpailut järjestetään heinäkuussa Tsekissä.

– Talven aikana on menty eteenpäin kaikilla rintamilla. Tästä kisasta puuttui toki maajoukkueen ykkösketju, mutta lähden silti tavoittelemaan MM-paikkoja haastajan asemasta, voittaja jatkoi.

Toiseksi tullut Sild antoi kilpakumppaneilleen tasoitusta myöhästymällä omasta lähdöstään:

– Juoksin toiselle lähtöpaikalle. Sinne on yli kaksi kilometriä, Sild selvitti.

Hän sai järjestäjien autokyydin takaisin ja pääsi matkaan puolitoista minuuttia oman lähtömerkkinsä jälkeen.

– Oli aikamoista sähläämistä sen jälkeen. Suunnistukseen pääsi kiinni vasta kakkosrastilla,

Takaisin areenalle kiiruhtanut Sild pääsi matkaan vajaat puolitoista minuuttia oman lähtömerkin jälkeen eli suurin piirtein Savolaisen voittomarginaalin verran.

Miesten kolmas oli Kouvolassa vaikuttava Turun Metsänkävijöitä edustava Samu Heiska. Hän jäi Sildille 15 sekuntia.

– Asun Kouvolassa ja tämä maastotyyppi alkaa olla aika hyvin hallussa. Suunnistuksteknisesti osaan käyttää hyödyksi niitä kohteita, joita täällä kannattaakin hyödyntää, Heiska summasi onnistuneen suorituksensa salat.

Sekunnit olivat Heiskan puolella, sillä Kalevan Rastin Lauri Nenonen jäi vain sekunnin kolmossijasta. Paimion Rastin Tobias Henriksson oli viides 15 sekuntia Nenosesta.

Kouvolan suunnistusviikonloppu jatkuu sunnuntaina Kymen Rastiviestillä. Miehet suunnistavat viisi ja naiset kolme osuutta.

-Juho-Veikko Hytönen