Pyrinnöstä miesten sprinttiviestin voittaja Lahdessa – Kaario ja Ylinen aseettomia Niemeä vastaan

Aleksi Niemi ja Severi Kymäläinen varmistivat voiton Tampereen Pyrinnölle Lahdessa. Kuva: Kimmo Hirvonen

Aleksi Niemi näytti sunnuntaina osaamisensa sprinttisuunnistuksen puolella, kun Tampereen Pyrintö juhli liigan toista perättäistä ykköstilaa Lahden sprinttiviestissä.

Niemi sai ankkuriosuudelle vastaansa Helsingin Suunnistajien Otto Kaarion ja Nouskin Juho Ylisen, mutta maajoukkuemiehen vauhti ja suunnistusvainu olivat sunnuntaina kilpakumppaneita parempia: Niemi tuuletti voittoa Severi Kymäläisen kanssa 21 sekunnin marginaalilla.
Niemi ei miettinyt missä muut menevät.

–  Viesteissä tärkeintä on keskittyä omaan suorittamiseen, ihan sama mitä ympärillä tapahtuu. Suunnistin vain omaa rataani, ja yhtäkkiä huomasin, ettei kavereita näy enää takapeilissä, Niemi sanoi maalissa.

Kymäläinen on kokenut sprintteri maajoukkuemeriitteineen. Hän tiesi, mitä pitää tehdä ja mitä ei saa tehdä, kun joukkuekaverina on MM-mitalisti.

–  Tiesin, että oma suoritus riittää, eikä mitään ihmeellisiä tarvitse itse yrittää. Tosin koskaan ei voi tietää, mitä tapahtuu 50 miehen sännätessä samanaikaisesti hektiseen sprinttiviestiin, eikä alussa voi antaa sekuntiakaan tasoitusta. Se jännitti alussa, mutta selvisin siitä. Puolet ei selvinnyt, Kymäläinen kertoi.

Yksi miesten kilpailun avainhetkistä koettiinkin heti ensimmäisen osuuden ensimmäisellä rastivälillä, kun noin puolet joukkueista sortui reitinvalintavirheeseen. Ykköselle pääsi vain yhtä suojatietä pitkin. Tämän seikan unohtaminen maksoi yli puoli minuuttia. Se vei monta kärkisuosikkia takaa-ajomatkalle, joka päättyi vasta maalissa.

Kaarion rata-askel jäi päälle

Mutta miten lopulliset sijat sitten ratkaistiin ankkuriosuudella sateen raikastamassa säässä?

Kestävyysjuoksunkin puolelta tuttu Helsingin Suunnistajien Otto Kaario kertoi, että rata-askel oli jäänyt päälle.

–  Ei ollut ihan parasta menoa tuolla metsässä ja nurmikolla. Mutta kaikki rastit löytyivät enkä sentään Nouskille hävinnyt, joten ihan tyytyväinen pitää olla, kakkostilan varmistanut ankkuri totesi.

Pyrintö karkasi Kaarion mielestä sekä tekniikalla että fysiikalla.

–  Aleksi otti hyvät reitinvalinnat, enkä pystynyt juoksemaan niissä syntyneitä pikkueroja kiinni. Ero vähän kertyi siinä. Lopussa tuli sitten ihan tossullakin eroa.

Aisapari Tuomas Heikkilä piti kakkostilaa niin ikään hyvänä ja tärkeänä Viestiliigan kokonaiskilpailun kannalta.

–  Omilla osuuksilla taktiikkana oli pyrkiä pysymään kärjessä ja ainahan se hyvä olisi saada ankkurille etumatkaakin. Aloitus ei mennyt putkeen, mutta omalla toisella osuudella sain nostettua sijoja, Heikkilä kertasi.

Kaario tiesi pitävänsä Nouskin Ylisen takanaan, kunhan vain olisi edellä viimeisillä väleillä. Ja näin myös kävi.

Maastojoukkue Nouski sprinttiviestin palkinnoilla

Juho Ylinen kaatui muutama väli ennen maalia, mutta sai Kaarion vielä tuntumaansa. Rastille 12 tullut virhe päästi HS:n uudelleen 10 sekunnin etumatkalle, eikä sen jälkeen ollut mitään tehtävissä.

–  Aika vaikea juosta kiinni kaveria, joka juoksee tonnivitosen aikaan 3.49. Nuo edellä olevat miehet (Aleksi, Otto) ovat ratavitosella parikymmentä sekuntia kovempia ja kyllä sen tässä kisassa huomasi, ratavitosen ennätyksensä 14.54,80 kesällä tehnyt Ylinen analysoi.

Nouskin ykkösjoukkueen sarja kahdesta ensimmäisestä osakilpailusta on ollut karua luettavaa: hylätty ja hylätty. Seura on kaiken lisäksi tunnettu paremmin maastosuunnistajistaan kuin sprinttaajistaan.

–  En tiedä itsekään, miten me täällä olemme yhtäkkiä palkoinnoilla vielä kun seuran ykkössprintterikin (Teemu Oksanen) puuttui. Mutta emme tehneet virheitä ja tällä kertaa otimme oikeat leimat. Ehkä tämä on Nouskille hyvä, kun leimat sai itse tarkistettua välkkyvästä valosta, Ylinen viittasi Lahdessa käytössä olleeseen emitTag-leimausjärjestelmään.

Ylisen joukkuekaverina suunnisti puolalainen Fryderyk Pryjma, joka kilpaili Nouskin paidassa ensimmäistä kertaa viestissä.

–  Mukava debyytti uudessa seurassa. Ajatukseni ovat olleet enemmän nyt SM-pitkällä, mutta ennen kisaa fiilis oli hyvä. Uskalsin pitää ohjia myös omissa käsissäni, eikä virheitä juuri tullut, aiemmin Kooveessa suunnistanut tamperelainen Pryjma selvitti.

Minuutin Nouskille jäänyt MS Parman Arto Talvinen-Topi Penttinen oli neljäs. Vaivihkaa viidenneksi noussut Espoon Suunta (Lari Pernu-Alvar Palmen) viides ja Helsingin Suunnistajien kakkonen (Arttu Syrjäläinen, Einari Heinaro) kuudes.

Helsingin Suunnistajat jatkaa Viestiliigan kärjessä. Pyrintö kavensi etumatkaa 10 pisteellä, mutta kurottavaa riittää vielä 15 pistettä. Sunnuntaina seitsemänneksi suunnistanut Turun Metsänkävijät on liigassa kolmantena.

Liigaa jatketaan kahden viikon kuluttua SM-viestin merkeissä.

Tulokset, striimi, gps-seuranta yms tästä linkistä