Pitkä matka aloittaa syksyn SM-kauden – Enni Jalava haaveilee sijoituksesta kymppikärkeen

Kesä on kääntynyt kohti syksyä. Kilpasuunnistuksessa tämä tarkoittaa SM-kauden alkua.  Artikkelikuva: Enni Jalava Hämeen Rastiviestissä Valkeakoskella. Kuva: Teppo Salmia/Viestiliiga.
Syksyn kisakausi alkaa perinteisesti pitkän matkan SM-kilpailulla, joka käydään tällä kertaa Saarijärven ja Äänekosken rajamailla. Kilpailua isännöivät RastiE4 ja Saarijärven Pullistus.

Yleisessä sarjassa kaikkiaan 50 naista ja miestä etenevät lauantain karsinnasta sunnuntain A-finaaliin, joka nähdään ISTV:ssä ja Ruudussa suorana lähetyksenä kello 11.30 alkaen.

Kilpailuohjeissa kerrotaan maaston olevan pääosin tyypillistä keskisuomalaista talousmetsää, jossa on osin verrattain suuria korkeuseroja. Paikoin maastosta löytyy pienipiirteisempiä osio ja lisäksi kangasta. Kilpailumaaston eteläosissa järjestettiin vuonna 2013 keskimatkan SM-kilpailu.

Yksi naisten SM-kilpailun mielenkiintoisista nimistä on MS Parman Enni Jalava, joka on esittänyt vauhdikkaita otteita kesän kilpailuissa. Turussa asuva ja Uudestakaupungista kotoisin oleva Jalava odottaa viikonlopusta vaativaa kilpailua.

– Maasto ei ole tyypillinen Turun tai Uudenkaupungin seudulle, joten tyyppimaastoa täältäpäin on saanut hakea. Olin kuitenkin heinäkuussa leirillä SM-pitkän harjoitusmaastoissa, joten on sitä sen verran otettu haltuun. Lisäksi olen katsellut kilpailualueen vanhoja karttoja, Jalava kertoo valmistautumisestaan.

Syysflunssalta vältytty

Viime vuonna Siikaisissa Jalava oli SM-pitkän 14:s. Kesäkuun alun SM-keskimatkalla hän oli 19:s. Heinäkuussa QP Resort Gamesin keskimatkalla Jalava oli seitsemäs ja Rovaniemellä Venlojen viestissä ankkuriosuudella hän oli kuudenneksi nopein suomalainen.
Aikaisemmissa SM-starteissa sijoitukset ovat liikkuneet 20 parhaan joukossa, mutta kuitenkin kymmenen ulkopuolella. Nyt odotukset ovat hieman korkeammalla.

– Olen perinteisesti ollut ennen SM-pitkää syysflunssassa pari viikkoa ennen kilpailua, mutta tällä kertaa olen sen onnistunut välttämään. Olen pitkään haaveillut sijoituksesta kymmenen kärjessä SM-keskimatkalla tai pitkällä. Toistaiseksi se on jäänyt haaveeksi, mutta nyt odotukset ovat korkealla, Jalava paljastaa.

Mutta helpolla sijoitus kymppikärjessä ei tule, vaikka naisten kilpailusta puuttuukin muutama kova nimi. Lauantain kuuden kilometrin karsinnasta pitää selvittää ensin tie finaaliin, jossa odottaa reilun 11 kilometrin rata. Kovavauhtista suunnistusta on siis luvassa noin 17 kilometrin edestä.
Huippumenijöiden ei välttämättä tarvitse pistää kaikkea peliin karsinnassa, mutta Jalava ei aio keskittyä energian säästelyyn lauantaina.

– Karsinnassa voisi kyllä säästellä, jos suunnistus sujuu. Toisaalta luotan siihen, että kuuden kilometrin karsinnasta palautuu yön aikana, vaikka sen juoksisi kovempaakin. En usko, että se painaa sunnuntaina jaloissa.

Sunnuntain finaali ISTV:stä ja Ruudusta

SM-kisojen finalistit ovat selvillä lauantaina kello 14 jälkeen. Sunnuntain finaalit käynnistyvät naisten osalta kello 10.00 ja miehissä kello 10.30. ISTV:n ja Ruudun suora lähetys alkaa kello 11.30. Naisten mitalistit ovat selvinneet noin kello 13.50 ja miesten parhaat noin kello 14.50.
SM-pitkä on samalla Suunnistusliigan kuudes osakilpailu. Naisten Suunnistusliigaa ylivoimaisesti johtaa Jämsän Retki-Veikkojen Merja Rantanen, joka on myös yksi ennakkosuosikki sunnuntain kilpailuun. Viime vuoden ylivoimainen mestari Maija Sianoja ei ole mukana puolustamassa mestaruuttaan.

Miehissä mukaan ovat ilmoittautuneet kaikki Suomen kärkinimet kuten maajoukkuesuunnistajat Olli Ojanaho, Miika Kirmula, Elias Kuukka ja Topi Syrjäläinen. Suunnistusliigan johdossa ennen SM-pitkää on Eetu Savolainen. SM-pitkälle on ilmoittautunut myös keskimatkan MM-pronssimies Ruslan Glebov Ukrainasta.

-Juho-Veikko Hytönen