Mitkä seurat juhlivat SM-viestissä? Miehissä kaksi voittajasuosikkia, naisten tilanne täysin auki

Medilaser-viestin naisten lähtö. Kuva: Karoliina Ukskoski

Suunnistuksen SM-viesti kilpaillaan sunnuntaina Pöytyän Yläneellä. Viestimestaruudet ratkotaan jo toista kertaa peräkkäin varsinaissuomalaisessa avokalliomaastossa, kun vuoden 2019 SM-viesti käytiin Mynämäellä vain parinkymmenen kilometrin päässä sunnuntain kilpailumaastosta.

Ratamestari Ilkka Järvenmäki kertoo tapahtuman sivuilla, että kilpailumaasto sisältävää sekä suunnistustekniikan tiukille pistävää pienipiirteistä avokalliota että erittäin vauhdikasta mäenpäällystää, jossa mitataan suunnistajan fyysisiä ominaisuuksia. Mäkien välissä olevat notkot ovat huonokulkuisia. Korkeuserot ovat pienet, eikä maastosta löydy juurikaan teitä tai polkuja.

Kilpailualueesta on piirretty kartta ensimmäistä kertaa vasta SM-viestiä varten, joten maasto on kaikille suunnistajille uusi ja ennen kokematon.

Naisten voittajaa vaikea veikata

Naiset kilpailevat kolme viiden kilometrin osuutta. Miesten viestissä mennään neljä reilun kuuden kilometrin osuutta.

Naisten viestissä sunnuntain Suomen mestaria ja muita mitalisteja on äärimmäisen vaikea arvioida. Kaksi ennakolta suurinta suosikkia SK Pohjantähti ja Tampereen Pyrintö eivät välttämättä saa jalkeille parhaita mahdollisia joukkuetta loukkaantumisten ja sairastumisten vuoksi.

Maajoukkuenaisia vilisevä Pohjantähti johtaa Viestiliigaa ja Pyrintö sai kolme naista kahdeksan parhaan joukkoon SM-keskimatkalla. Muiden seurojen olisi vaikea lyödä kolmikkoa Sari Anttonen, Kirsi Nurmi ja Marika Teini, mutta tilanne muihin seuroihin tasoittuu merkittävästi, mikäli joku näistä naisista puuttuu.

Syksyn kisatulosten perusteella Tampereen Pyrinnön ihannejoukkue olisi Lotta Karhola, Anni Haanpää ja Venla Harju jossakin järjestyksessä.

Venla Harju kertoo, että mainitun kokoonpanon saaminen sunnuntain viestiin sisältää vielä paljon kysymysmerkkejä.

Äitiyslomat, lajinvaihdot ja vallitseva koronatilanne haasteellisine matkustuksineen vaikeuttavat paikkaajien saantia Tampereen Pyrinnössä: Saila Kinni on jäämässä äitiyslomalle ja Anni-Maija Fincke on siirtynyt polkujuoksuun. Seuran sveitsiläistähti Simona Aebersold ei ole matkustamassa nykyisessä tilanteessa Suomeen kilpailemaan.

Suurin jännitys kohdistuukin siihen, minkälaisen ykkösjoukkueen Tampereen Pyrintö saa kasaan.

– Nuoremmista suunnistajistamme Anni Haanpää on onneksi nostanut tasoaan, mutta muuten reservissä ei ole yhtä paljon suunnistajia kuin aiempina vuosina. SM-viesti on kuitenkin tämän kauden tärkein viesti, joten toivottavasti saamme, ja muutkin seurat saavat, parhaat mahdolliset joukkueet jalkeille, Venla Harju kertoo.

Pohjantähden ja Pyrinnön ohella mitaleille saumoja on ainakin viidellä muulla joukkueella, joten sunnuntain viestistä odotetaan naisten osalta äärimmäisen jännittävää.

HS ja TP miesten vahvimmat paperilla

Vuoden 2019 miesten SM-viestin mitalikolmikossa oli Helsingin Suunnistajat, Ikaalisten Nouseva-Voima ja Tampereen Pyrintö.
Olli Ojanahon Helsingin Suunnistajat sekä Elias Kuukan ja Aleksi Niemen Tampereen Pyrintö ovat tälläkin kertaa viestin suurimmat voittajasuosikit. Molemmat seurat voivat onnistuessaan hätyytellä kärkisijoja jopa kahden joukkueen voimin.

Miesten viestin haastajiksi ilmoittautuvat ainakin viime vuoden hopeajoukkue Ikaalinen sekä Kalevan Rasti, mutta mitaleita hamuaa varmasti myös muutama muu joukkue.

SM-viestin tv-lähetys käynnistyy Ruudussa ja ISTV:ssä sunnuntaina kello 11.30. Naiset ja miehet suunnistavat omat viestinsä samanaikaisesti, joten katsojille luvassa on varmasti sähäkkä ja värikäs sunnuntai-iltapäivä.

Linkki livesivulle, josta pääsee lähetykseen, tuloksiin, kisasivuille ja Viestiliigan aiempien osakilpailujen tuloksiin.