Lapuan Virkiä on yksi Lakeuden viestin ”kotijoukkueista” – lauantaina miehet mukana parhaalla mahdollisella joukkueella

Antton Sankelo Kymen Rastiviestin lähtökiihdytyksessä toukokuussa. Kuva: Mikko Niskanen/Viestiliiga

Lakeuden viesti on erityisen tärkeä viesti monelle pohjanmaalaiselle seuralle. Maakunnan suunnistusperinteet ovat pitkät ja vahvat, joskin viime vuosina suurviestien kärkisijoilla ei olla nähty Pohjanmaan seuroja.

Artikkelin kuva: Antton Sankelo Kymen Rastiviestin lähtökiihdytyksessä toukokuussa. Kuva: Mikko Niskanen/Viestiliiga.


Mutta Virkiä on kovassa nousussa. Seuran junioritoiminta on vahvaa ja miehetkin ovat väläytelleet Viestiliigassa. Lauantain Lakeaharjun kisamaasto sijaitsee vain 50 kilometrin päässä Lapualta. Virkiän ykkösjoukkueen ankkuri Antton Sankelo kertoo, että onnistuessaan seura voi yltää kymmenen kärkeen lauantai-iltana.

Mutta onko kotikenttäedusta hyötyä? Sankelon vastaus on samansuuntainen kuin Rastikarhujen kurikkalaislähtöisellä Suvi Heittolalla naisten ennakossa:

– Lakeaharjun maasto on hyvin epätyypillinen pohjanmaalainen maasto, eikä sellaista löydy oikeastaan mistään muualta. Mutta kyllä pohjanmaalainen maasto on aina jollain tavalla kotikenttää, Sankelo muotoilee.

Joukkueen onnistuminen puuttuu vielä

Lapuan Virkiä lähtee Lakeuden viestiin nuorekkaalla joukkueella, jonka parhaat tulokset ovat vielä edessäpäin. Virkiän meininkiä hän kuvaa hyväksi.

– Suunta on ylöspäin. Junioritoiminta on vahvaa ja reilu vuosi sitten saimme lisää vahvistuksia Kokkolasta, jolloin miesten tiimikin vahvistui.

Seuran miehet ovat hätyytelleet kärkisijoja Viestiliigan alkuosuuksilla useampaankin otteeseen viime kaudella ja tämän kauden avauksessa Kouvolassa. Vielä huippusuoritus ei ole kantanut maaliin asti.

Tähän Sankelo näkee kaksi syytä:

– Hyviä yksilösuorituksia on tullut moneltakin kaverilta, mutta kokonaisuus ei ole vielä ollut viestijoukkueen osalta hallussa.

Hyviä yksittäisiä suorituksia on tullut sekä viesteissä että henkilökohtaisissa kilpailuissa: Sankelo suunnisti pronssille viime vuonna 20-vuotiaiden poikien SM-pitkällä. Lokakuun SM-erikoispitkillä Virkiän Mikko Pajukangas suunnisti yleisessä sarjassa kymmenenneksi. Sama mies piti seuran tiukasti kymppisakissa elokuun 2020 Klaaniviestin toisella osuudella Mikko Poutasen erinomaisen avausosuuden jälkeen.

Kouvolan Viestiliiga-avauksessa Virkiä vaihtoi toiselta osuudelta kuudentena Sankelon avauksen ja Toni-Antti Viitasaaren kakkososuuden jälkeen. Eli neljä eri miestä on viihtynyt viesteissä kymppisakissa.

Paras joukkue viivalla Lakeaharjulla

Toinen syy sijoituksen putoamiselle viestin loppua kohden löytyy loukkaantumisista ja muista esteistä.

– Emme ole vielä kertaakaan saaneet jalkeille samaan viestiin parasta mahdollista joukkuetta. Aina vähintään yksi on puuttunut. Kouvolastakin puuttui kaksi kovaa, mutta Lakeuden viestiin lähdemme parhaalla mahdollisella joukkueella, Sankelo sanoo.

Miehet suunnistavat Lakeuden viestissä viisi osuutta, joten edellä mainittujen herrojen lisäksi vielä ainakin yhden on tehtävä läpimurto kymppikärkeen, mikäli Lapuan miehet haluavat hymyillä puoliltaöin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

-Juho-Veikko Hytönen

Miesten viesti starttaa lauantaina kello 20.00. ISTV:n ja Ruudun lähetys käynnistyy kello 19.40. Linkki lähetykseen löytyy livesivuilta. Naisten viesti suunnistetaan kello 15.00 alkaen ja se näkyy niin ikään ISTV:ssä ja Ruudussa. Lue naisten ennakkojuttu tästä.

Livesivut