Lahden Suunnistajat -37 ja Koovee SM-viestin voittajat Hälvälän supikoissa

Suunnistuksen SM-viesti ja Viestiliigan kuudes osakilpailu käytiin sunnuntaina Hollolan Hälvälässä erittäin vaativassa suppamaastossa. Miesten viestissä nähtiin suvereeni voittaja, mutta naisten kilpailussa kultamitalisti ratkaistiin vasta loppukirissä.

Miesten viestissä mestaruuden vei Kooveen kolmikko Joni Hirvikallio, Timo Sild ja Oleksandr Kratov. Helsingin Suunnistajat ja Kalevan Rasti haastoivat voittajaa kaksi osuutta, mutta ankkuriosuudella Kratov karkasi omille teilleen. Koovee juhli mestaruutta lähes kolmen minuutin marginaalilla.

Kilpailumaasto oli sama kuin vuoden 2018 Jukolan viestissä. Tuolloin Koovee juhli ykköstilaa miesten viestissä, eikä vastusta löytynyt viisi vuotta myöhemmin. Tamperelaisten kuluneet kuukaudet ovat kuluneet synkissä tunnelmissa, kun Kooveen miesten ryhmän pitkäaikainen vetäjä ja suunnistusvaikuttaja Raimo Arvola menehtyi kesäkuussa melontaonnettomuudessa.

– Oli jo pitkään tiedossa, että juoksemme tässä viestissä Raimon muistolle, ja siksi halusimme suunnistaa erityisen hyvin. Tämä voitto on omistettu hänelle, avausosuutta vienyt Joni Hirvikallio kertoi kilpailun jälkeen.

– Valmistauduimme tänne kerran huolella Jukolaa varten ja sen viestin voitimme. Nyt ei tarvinnut kuin kerrata, miten täällä juostaan. Emme juurikaan tehneet virheitä ja erityisesti Olexin (Kratov) juoksu ankkuriosuudella oli todella vahva, Hirvikallio kertasi onnistumisreseptiä.

Kamppailussa himmeämmistä mitaleista Helsingin Suunnistajien Topi Syrjäläinen oli ankkuriosuudella Kalevan Rastin Miika Kirmulaa vahvempi ja helsinkiläiset ottivat hopeaa.

Minna Kauppi toi Lahden Suunnistajat voittotaistoon

Naisten SM-viestin voitto ratkesi vasta jännittävien vaiheiden jälkeen loppukirissä. Joukkueet tekivät supikoissa isojakin virheitä, mutta Lahden Suunnistajat-37 ja Kalevan Rasti tekivät niitä kärkijoukkueista vähiten. Elisa Mattila ja Miia Niittynen pääsivät ratkaisemaan voittoa kahdestaan.

Lahden Suunnistajien Mattila pääsi Kalevan Rastin Niittyseltä karkuun ankkuriosuuden puolivälissä, mutta Niittynen ajoi eron kiinni. Viimeisillä sadoilla metreillä Mattila oli kuitenkin vahvempi.

– Metsässä jännitti aika paljon, enkä osannut sanoa, miten tämä ratkeaa. Toiseksi viimeiselle rastille oli nopeaa maastoa ja laitoin kaiken peliin. En saanut kartasta selvää ja piti vain toivoa, että oma rasti tulee vastaan. Vähän menin vinoon, mutta onnistuin silti oikaisemaan riittävän nopeasti rastille, Mattila kuvasi ratkaisuhetkiä.

Lahden Suunnistajien viestin avasi Karoliina Ukskoski. Joukkueen voittokamppailuun toi kuitenkin takavuosien kansainvälinen suunnistustähti Minna Kauppi, joka nosti lahtelaiset kolmen minuutin takamatkalta toiseksi Kalevan Rastin tuntumaan.

– Tämä oli hieno taisteluvoitto. Olen kaukana omasta huipputasostani, mutta pystyn venymään SM-tasolla ja välillä venyn jopa kultamitaliin. Olen miettinyt, että onhan tämä vähän erikoista, mutta kyllä minulta löytyy fyysisiä pohjia. Lisäksi suunnistus on taitolaji etenkin tällaisessa maastossa. Jos mentäisiin juoksukisoihin niin tämä ei olisi mahdollista, mutta taitolajissa tämä on mahdollista, Kauppi kertoi.

Kalevan Rastin kolmikko Marika Teini, Ida Haapala ja Miia Niittynen taipui Lahden Suunnistajille kuusi sekuntia. Tampereen Pyrintö ja oululainen SK Pohjantähti kamppailivat pronssimitalista. Tässä kilvassa Pyrintö oli vahvempi reilut kolme minuuttia voittajajoukkueen takana.

Viestiliigassa tilanne säilyy jännittävänä Lapuan finaaliin. Naisissa liigaa johtaa sunnuntain pronssijoukkue Tampereen Pyrintö ennen Kalevan Rastia. Liigan voittaja löytyykin mitä todennäiköisimmin tästä kaksikosta, sillä Lahden Suunnistajat on kolmospaikalla noin sata pistettä perässä.

Miesten liigassa kärkikaksikko Ikaalisten Nouseva-Voima ja Tampereen Pyrintö eivät onnistuneet odotetusti sunnuntain SM-viestissä. Kymmenen joukkoon silti Hälvälässä suunnistaneet joukkueet ovat silti viitisenkymmentä pistettä kolmantena majailevaa Turun Metsänkävijöitä edellä. Nouskin johtaa liigaa 10 pisteellä.

Finaali käydään kahden viikon kuluttua 23. syyskuuta Lapualla.

Tulokset yms. Livesivulla