Kymen Rastiviesti suunnistetaan sunnuntaina – ratkaiseeko pitkä väliosuus kilpailu?

Suunnistuksen Viestiliiga jatkuu sunnuntaina pitkän kesätauon jälkeen Kotkassa. Kymen Rastiviesti on osa Kotkan tiivistä viikonloppua. Artikkelikuva: Hämeen Rastiviestin lähtö toukokuussa. Kuva: Teppo Salmia

Lauantaina kisataan nuorten suunnistajien suurtapahtuma Nuorten Jukola. Sunnuntaina nuoret jatkavat henkilökohtaisilla Kompassi- ja Inov-8 cupin osakilpailuilla. Viestiliigassa kilpaillaan samassa yhteydessä Kymen Rastiviesti.

Rastiviestin areenana toimii Honkalan hiihtokeskus, jonka ympärillä on tiheä latupohja- ja polkuverkosto. Ratamestari Tuomas Mattila kuvailee kisamaastoa tyypilliseksi kymenlaaksolaiseksi maastoksi.

– Maastossa on pienipiirteisiä rinteitä ja alueen pohjoisosassa myös laakeampaa kangasmaastoa. Korkeuserojakin löytyy, ratamestari kertoo.

Mattilan mukaan maastopohja on pääosin hyvä, eikä loppukesä vaikuta yhtä voimakkaasti Kymenlaaksolaiseen karuun maastopohjaan kuin muualla Suomessa.

Pitkä väliosuus laittaa joukkueet miettimään taktiikkaa

Kymen Rastiviesti poikkeaa muista Viestiliigan osakilpailuista osuusrakenteensa suhteen. Ensimmäinen ja kolmas osuus ovat kestoltaan reilu puoli tuntia, mutta toinen osuus on kilpailun pisin ja kestää kärjenkin osalta lähes 45 minuuttia.

Osa joukkueista laittaakin kovimman suunnistajansa juuri toiselle osuudelle ankkuriosuuden sijaan.

– Ajatuksena oli tarjota haasteita joukkueille juoksujärjestyksen laadintaan. Toisella osuudella voi tulla enemmän fyysisiä eroja. Maastokin mahdollisti tällaisen ratkaisun, jossa yksi osuus on hieman muita pidempi.

Mattila uskoo, että sunnuntain kilpailu etenee perinteiseen tapaan pudotuspelinä.

– Avausosuudella karsitaan joukkueita ja toisella osuudella katsotaan, ketkä ovat oikeasti voittokamppailussa. Voi toki olla, että joku joukkue onnistuu karkaamaan voittoon jo toisella osuudella, ratamestari ennakoi.

Kouvola säväytti Kangasalla – nyt melkein kotimaastoissa

Viestiliigan kolmen osuuden kilpailuissa kärkipaikkoja on tarjottu myös niille seuroille, joiden miehistö ei riitä kärkipaikoille seitsemän osuuden Jukolassa. Yksi tällaisia kevään onnistujia on ollut Kouvolan Suunnistajat, joka ylsi toukokuun Hämeen Rastiviestissä Kangasalla seitsemänneksi.

Sunnuntaina Kouvolan väreissä suunnistava Arttu Lindqvist odottaa Kymen Rastiviestiä jo innolla.

– Melkein kotikisoista voidaan puhua. Tämä on ollut kalenterissa isolla merkattuna jo hyvissä ajoin. Ainakin maastotyyppi on tuttu, Lindqvist sanoo.

Hän kuvaa kouvolalaisten kautta nousujohteiseksi. Kevätyössä ei vielä tullut top 30-sijoitusta, mutta FinnSpring-viestissä mentiin jo 20 parhaan joukkoon. Hämeen Rastiviestissä voittoon suunnistanut Koovee tuli maaliin vain vajaat kolme minuuttia ennen Kouvolaa.

– Keväällä oltiin vielä kohmeessa, mutta sitten lämmettiin. Olemme saaneet yksittäisiä onnistumisia jo useamman vuoden aikana, mutta koko joukkueen osalta onnistumiset ovat jääneet harvaan. Nämä kisat ovat iso mahdollisuus näyttää omaa osaamista ja myös kehittyä suunnistajana, Lindqvist toteaa.

– Kotkassa toinen osuus voi olla muita osakilpailuja ratkaisevammassa osassa. Kärkijoukkueet laittavat sinne isoja pyssyjä ja siellä on varmaan maajoukkuemiehiäkin liikkeellä, Lindqvist ennakoi.

Sunnuntain kilpailuun seura ei välttämättä saa jalkeille kovinta mahdollista joukkuetta, sillä esimerkiksi nuorten MM-kisoissa suunnistanut Aaro Ojala on toipilaana. SM-viestissä kouvolalaisten liigamenestystä sotkee se, että nuoret miehet kilpailevat vielä nuorten sarjoissa.

Porvoon finaalissa tavoitteet ovat jälleen korkealla.

– Siellä odottaa varmasti nälkäinen KS. Kannattaa ottaa meidät seurantaan, Lindqvist vinkkaa.

Seuraa viikonlopun kilpailuja tv:stä

Viestiliigan kärjessä neljän osakilpailun jälkeen ovat Koovee miehissä ja Lahden Suunnistajat naisissa.

Penkkiurheilijoille Kotkan suunnistusviikonloppua tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden seurata lajia kotoa käsin. Nuorten Jukola näytetään lauantaina suorana ISTV:ssä kello 10.45 alkaen. Lähetys löytyy klikkaamalla tästä.

Kymen Rastiviesti nähdään suorana lähetyksenä sunnuntaina Elisa Viihde Viaplaylla kello 13.15 alkaen. Naisten viesti starttaa kello 13.30. Miehet pääsevät metsään kello 15.00.

Ilmoittautuneet joukkueet Suunnistusliiton IRMA-palvelussa
Linkit kisasivuille ja tv-lähetykseen Livesivulla