Koovee ja Tampereen Pyrintö Viestiliigan 2022 voittajat

Suunnistuksen Viestiliiga päättyi tamperelaisseurojen juhliin, kun kilpailusarja ratkesi kauden viimeisessä osakilpailussa Porvoon Virvikissä lauantai-iltana.

Tampereen Pyrintö voitti naisten finaalin ja varmisti samalla kokonaiskilpailun ykköstilan. Miehissä Koovee lähti finaaliosakilpailuun turvallisen tuntuisessa johtoasemassa ja kakkossija toi seuralle ylivoimaisen voiton kauden 2022 Viestiliigassa.

Naisten kilpailu aloitettiin päivänvalossa, mutta ratkaisuhetket nähtiin lopun yösuunnistusosuudella. Tampereen Pyrinnön ankkuri Venla Harju varmisti finaalivoiton vasta loppusuoralla, kun Paimion Rastin Ina Westerlund haastoi Euroopan mestaria loppuun asti. Maalissa kärkikaksikon ero oli vain kolme sekuntia. Muut joukkueet jäivät vaativassa kilpailussa reilusti yli kymmenen minuuttia.

– Oli jännittävää lähteä lamppu päässä matkaan. Edellisen kerran olen yösuunnistanut muistaakseni tammikuussa Espanjan leirillä. Yösuunnistus vaatii varmempaa suunnistamista varsinkin tällaisissa Porvoon peitteisissä mäissä. Lisäjännitystä toi vielä se, kun piti lopussa vielä taktikoida ja miettiä, että missä vaiheessa yritän ratkaista kilpailun edukseni, Harju kertoi kilpailun jälkeen.

Tampereen Pyrinnön yksi kauden tavoitteista oli voittaa Viestiliiga ja Harju oli tyytyväinen tavoitteen täyttyessä. Maajoukkuesuunnistajan kilpailukalenteri on ollut tiivis, ja tärkeitä kisoja on riittänyt, mutta motivaatiota on riittänyt myös Viestiliigaan.

– Kyllä siinä motivoituu, kun tulee paikan päälle ja viesti lähtee käyntiin. Vielä kun saa numerolapun rintaan ja kartan käteen, niin silloin mennään, Harju kuvaili tuntemuksia.

Naisten finaalin kolmas oli Jämsän Retki-Veikot niukasti ennen Kangasala SK:ta.

Finaalissa jaossa oli tuplapisteet. Kokonaiskilpailun voiton kannalta Pyrinnön kovimmat vastustajat Rastikarhut ja Lahden Suunnistajat eivät yltäneet lauantaina kolmen parhaan joukkoon. Rastikarhut varmisti lauantain kuudennella sijalla liigan kakkostilan. Paimion Rasti nousi finaalionnistumisellaan liigan kokonaiskilpailun kolmanneksi ohi Lahden Suunnistajien.

Paimio kirivoittoon miehissä – Koovee suvereeni kokonaisvoittaja

Miesten finaaliosakilpailu oli yösuunnistusta alusta loppuun. Viesti ratkesi naisten tavoin loppukirissä. Paimion Rastin Topias Arola oli Kooveen Lauri Sildiä vahvempi ja paimiolaiset voittivat sekunnin erolla. Kolmas oli Turun Suunnistajat. Miesten kärkiviisikko oli maalissa minuutin sisällä toisistaan.

Koovee oli kokonaiskilpailussa lopulta täysin ylivoimainen, kun se sijoittui kahden parhaan joukkoon kaikissa osakilpailuissa.

– Hienoa, että kaverit ovat tulleet ulkomailta asti motivoituneina juoksemaan näitä viestejä. Ketään ei ole pakotettu tulemaan. Upeaa omistautumista, finaaliosakilpailussa Kooveen aloitusosuutta vienyt Joni Hirvikallio ylisti seuran ulkomaalaisvahvistuksia.

Pisteitä Kooveelle ovat keränneet erityisesti virolaiset Lauri ja Timo Sild. Ruotsissa asuva ukrainalainen Olexandr Kratov on niin ikään ollut vahva tukipilari.

– Olen pystynyt nauttimaan todella paljon suunnistuksesta jokaisessa kauden osakilpailussa. Itselleni se on ainakin ollut erittäin tärkeä tekijä onnistuneissa Viestiliigan suorituksissa, Lauri Sild totesi.

Helsingin Suunnistajat oli Porvoon osakilpailussa viides ja nousi Viestiliigan loppupisteissä toiseksi. Paimion Rastin finaaliosakilpailun voitto nosti seuran kolmannelle sijalle. Seuraavilla sijoilla olivat Turun Metsänkävijät ja Ikaalisten Nouseva-Voima.

Viestiliiga jatkuu jälleen ensi vuoden keväällä. Kauden 2023 kilpailukalenteri julkaistaan syksyn aikana.

Linkit tuloksiin, GPS:ään ja kisasivuille Live-sivulla

Viestiliigan 2022 loppupisteet:
Naiset
Miehet