Koovee ja Lahden Suunnistajat Hämeen Rastiviestin valtiaat

Koovee ja Lahden Suunnistajat olivat parhaat seurat, kun Hämeen Rastiviesti kilpailtiin Vartiavuoren maastossa lauantaina. Kangasala SK:n järjestämässä sähäkässä viestissä tehtiin eroja toisella osuudella. Miesten kisassa Kooveen etumatka riitti, mutta naisten kilpailussa Lahden Suunnistajien Minna Kaupin tykitti takamatkalta voittoon.Hämeen Rastiviesti käytiin lopulta puolipilvisessä ja lämpimässä alkukesän säässä. Edeltävän vuorokauden reilut sateet pitivät kuitenkin huolen siitä, että maasto oli märkä.

Miesten viestiin starttasi lähes 100 joukkuetta. Avausosuudelta kärjessä vaihtoivat Turun Metsänkävijöiden Jussi Suna ja Kooveen Lauri Sild minuutin etumatkalla muihin.

Toisella osuudella kokenut ukrainalaissuunnistaja Olexandr Kratov pudotti Turun Metsänkävijöiden Marek Minarin kannoiltaa tuoden Koveen lähes minuutin johtoasemassa vaihtoon ennen Tampereen Pyrinnön Johan Runessonia.

Viimeisellä osuudella Timo Sild piti muut takanaan ja Koovee otti kauden toisen Viestiliigan osakilpailuvoiton Kevätyön viestin jatkeeksi.

– Keskustelimme etukäteen, että vanhan koulukunnan taktiikka ei petä koskaan: jokainen teki tasaisen suorituksen ja nautti suunnistuksesta. Oma vauhti tuntui hitaalta, mutta ehkä se ei sitten ollut sitä. Lisäksi tuntui, että minulla oli tänään kilpakumppaneita nopeampi hajonta ja se auttoi tekemään eron, Kratov tiivisti oman sekä joukkueensa suorituksen.

Viestiliigan kaksi voittoa ja yksi kakkostila tarkoittavat, että Koovee on hallinnut kevään ja alkukesän ajan suomalaista viestisuunnistusta. Kymmenen osuuden Tiomila-viestissä Ruotsissa Koovee venyi myös hyvin ollen toiseksi parhaana suomalaisjoukkueena seitsemäs.

– Onnistuminen Tiomilassa antaa paljon intoa Jukolan viestiin. Pysymme kyllä kärkikahinoissa loppuun saakka, kun teemme tasaisia suorituksia, Kratov uskoo.

Tampereen Pyrintö putosi ankkuriosuudella palkintopallitaistelusta. Sen sijaan nahkeasti kauden aloittanut Ikaalisten Nouseva-Voima nousi ankkurinsa Eetu Savolaisen vahvalla loppuvedolla toiseksi. Eroa voittajiin jäi 23 sekuntia. Nouskin joukkueessa suunnistivat Tuomas Kotro ja Mikko Knuuttila. Koko viestin kärjen tuntumassa keikkunut Turun Metsänkävijät tuli Samu Heiskan tuomana turkulaiset pitkästä aikaa palkintopallille kolmantena 37 sekuntia Kooveen miehistä.

Helsingin Suunnistajat oli neljäs ja Navi oli viides. Tampereen Pyrinnön kakkosjoukkue oli miesten viestin kuudes. Kärkikuusikko mahtui kahden ja puolen minuutin sisään.

Minna Kaupilta väkevä ankkuriosuus

Naisten viestiin starttasi yli 60 joukkuetta. Eerinomaisia avausosuuksia tehnyt Lahden Suunnistajien Karoliina Ukskoski ei pettänyt joukkuetovereitaan tälläkään kertaa tuoden sini-valko-punaiset värit kärjessä avauksesta. Aivan Ukskosken kannoilla vaihtoon saapuivat myös Ounasvaaran Hiihtoseuran Eeva-Liina Ojanaho, MS Parman Enni Jalava, Kangasala SK:n Ulrika Uotila ja SK Pohjantähden Marttiina Joensuu.

Toisella osuudella Pohjantähden Anna Haataja näytti muille kaapin paikan ja päästi Sari Anttosen lähes puolentoista minuutin etumatkalla ankkuriosuudelle. MS Parman Noora Koskinen saapui vaihtoon 1.46 Haatajan perässä. Lahden Suunnistajien Anna Närhi oli jo 2.44 oululaisten takana.

Vajaan kolmen minuutin takamatka ei ollut Minna Kaupille liian kova pala purtavaksi. Muut joukkueet jäivät Kaupille jo ensimmäisellä kilometrillä. Sari Anttonen pysyi pitkään edellä, mutta Anttosen pieni virhe ja Kaupin parempi reitinvalinta toivat naiset yhteen reilu kilometri ennen maalia.

Viimeisellä kilometrillä Kauppi näytti olevan fyysisesti vahvempi.

– Vedin junamaisesti, enkä minnamaisesti. Keskityin vain suunnistamiseen ja ajattelin, että jos saan jonkun kiinni, pitää silti vain keskittyä suunnistukseen. Pakko kyllä myöntää, että polkaisin vähän lisää vauhtia, kun näin Sarin lopussa, ja siinä hän taisi jäädä, Kauppi kuvaili osuuttaan.

Viime vuonna Viestiliigan kokonaisvoiton ottanut LS-37 aloitti kauden alavireisesti, mutta Hämeen Rastiviestin voitto sai hymyn suupieliin sopivasti ennen Venlojen viestiä.

– Tämä voitto auttaa todella paljon. Meillä on ollut loukkaantumisia keväällä ja talvella, mutta nyt tuntuu, että talviteloillakin olleiden kunto alkaa nousta. Hyvältä näyttää Venloja ajatellen, Kauppi iloitsi.

SK Pohjantähti jäi lopulta voitosta 27 sekuntia. Kaksikon takana ankkuriosuudella viestin kolmanneksi nousi Paimion Rasti. Paimiolaiset suunnistivat joukkueella Ina Westerlund, Eveliina Hirvonen ja Milja Väätäjä.

Miesten kilpailun voitollaan Koovee kasvatti johtoasemaansa Viestiliigan kokonaispisteissä. Toisena on Helsingin Suunnistajat ja kolmantena Turun Metsänkävijät. Naisten Viestiliigakärjessä jatkaa Kangasalla viidenneksi sijoittunut Rastikarhut ennen Tampereen Pyrintöä ja Lahden Suunnistajia.

Viestiliigaa on jäljellä neljä osakilpailua. Seuraavan kerran jatketaan seuraavan kerran Mynämäellä 18.-19. kesäkuuta Lukkari-Jukolassa.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset, GPS yms. livesivulta