Klemettinen ja Niemi sprinttivoittoihin Suunnistusliigan avauksessa Keravalla

Klemettinen ja Niemi voittoihin sprinttisuunnistuksen EM-näyttökilpailussa Keravalla.
Suunta Jyväskylän Veera Klemettinen ja Tampereen Pyrinnön Aleksi Niemi voittivat Suunnistusliigan avausosakilpailun Keravan Saviolla sunnuntaina. Suunnistusliigan avausosakilpailun lisäksi kilpailu toimi näyttökilpailuna sprinttisuunnistuksen EM-kilpailuihin, jotka käydään toukokuussa Sveitsissä.

Sää suosi suunnistajia lämpötilan huidellessa 18 asteessa. Kaikkiaan mukana oli 70 naista ja 73 miestä.

Klemettinen oli 3,1 kilometrin radalla 10 sekuntia nopeampi kuin toiseksi suunnistanut Pargas IF:n Alexandra Enlund. Kalevan Rastiin täksi kaudeksi siirtynyt Marika Teini oli kolmas sekunnin Enlundia hitaampana.

–  Tavoitteena oli tehdä hyvä suoritus ja hyvin siinä onnistuin. Toivottavasti tällä suorituksella tulee kisapaikka, sprintin lisäksi maastomatkoille tällä kaudella panostava Klemettinen totesi.

Enlundilla jalkaongelmia, Teini jättää EM-kisat väliin

Enlund jäi voitosta kymmenen sekuntia, mutta oli tyytyväinen kakkonen, sillä kisaviikon valmistautumista häiritsi jalkavamma.

– Olen viettänyt tällä viikolla enemmän aikaa sohvalla kuin mitä olen juossut. Mutta suoritus oli rauhallinen ja hyvä. Se oli tavoite, Enlund kertoi.

Sunnuntaina kolmanneksi suunnistanut maajoukkueen vakiokävijä Marika Teini ilmoitti, ettei aio osallistua sprintin EM-kisoihin Sveitsissä vaan keskittyy Tsekin MM-kilpailuihin, jotka järjestetään myöhemmin kesällä.

– Toivottavasti pääsisi tutustumaan Tsekkiin MM-maastotyyppiin. Ne maastot eivät todellakaan ole vielä selkärangassa, Teini kertoi kevään tavoitteistaan.

Miesten 3,5 kilometrin kilpailussa Niemi sai tehtyä neljän sekunnin eron seuraaviin miehiin.

– Huomasin alussa radan olevan tekninen ja panostin sujuvaan etenemiseen. Lopussa tein yhden turhan ison kierron rastille ja juoksukin alkoi mennä vähän vääntämiseksi. Joka tapauksessa kelpo kauden avaus, Niemi summasi.

Seppä ja Anttolainen jakoivat kakkostilan

Kakkossijan jakoivat Turun Suunnistajien Touko Seppä ja Lahden Suunnistajien Aleksi Anttolainen. Miehet starttasivat matkaan kilpailun puolivälissä, ja meinasivat pitää kärkipaikkaa maaliin asti. Seppä uskoi toivoi maaliin tullessaan suorituksen riittävän kymppisakkiin ja siihen se riitti helposti.

– Alusta oli vähän hapuilua, mutta sen jälkeen lähti hyvin rullaamaan. Jäi sellainen fiilis, että maali tuli nopeasti vastaan. Suoritus oli alle 13 minuuttia, olin varautunut pidempään ja se yllätti, Seppä sanoi.

– Vaikea arvioida mihin suoritus riittää suhteessa muihin, kun on kilpailtu niin vähän, hän jatkoi haastattelussa, joka tehtiin kisan ollessa vielä kesken.

Anttolaiselle Keravan kilpailu oli kauden avaus.

– Sprinttiä on tullut harjoiteltua vähän, joten välillä meinasi tulla kiire. Uskoakseni vältyin suurimmilta reitinvalintavirheiltä. Ja silloin kun on juoksu kulkenut, niin sprinttikin on sujunut hyvin, Anttolainen kertoi.

Miesten kilpailussa parhaan ajan kellotti MS Parman Arto Talvinen, mutta hänen suorituksensa hylättiin kielletyn alueen ylittämisen johdosta.

Ruohola, Klemettinen ja Enlund uusintajuoksun nopeimmat

Keravan kilpailupäivä jatkui vielä sprinttikilpailun radan uusintajuoksulla, jossa testattiin suunnistajien fyysistä kapasiteettia sprinttisuunnistuskilpailun perään. Uusintajuoksuissa nopeimmat menijät olivat sprinttikilpailussa neljänneksi suunnistanut MS Parman Akseli Ruohola. Naisten uusintajuoksussa Klemettinen ja Enlund jakoivat kärkisijan samalla ajalla. Nopean siirtymän hiihtoladuilta suunnistuksen puolelle tehnyt Espoon Suunnan Ida Haapala jäi kaksikolle sekunnin. Sprinttikilpailussa Haapala oli viides. Uusintajuoksu ei ollut osa Suunnistusliigaa.

Suunnistusliiga jatkuu lauantaina 8. toukokuuta keskimatkan kilpailulla Kouvolassa. Sunnuntaina samassa paikassa käynnistyy myös Viestiliiga Kymen Rastiviestillä.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset ym. löytyvät live-sivulta.