Klaaniviesti käynnistää Viestiliigan sunnuntaina

Vuoden 2020 suunnistuksen Viestiliiga pistetään vihdoin käyntiin sunnuntaina Lappeenrannasta.

Klaaniviestin nimeä kantava avausosakilpailussa suunnistetaan  3 x 5,7 –  5,9  (naiset) ja 3 x 7,7 – 8,4  (miehet) kilometrin radoilla.

Mutta miksi viestin nimi on Klaaniviesti?

Kilpailunjohtaja Ari Torniainen kertoo, että nimen ja viestin juuret johtavat 1970-luvun alkupuolelle, jolloin lappeenrantalainen suunnistusaktiivi Lenni Raskila houkutteli lajin pariin ystäviään ja sukulaisiaan, joilla ei ollut aiempaa kokemusta suunnistuksesta.

Osa tästä porukasta innostui lajista enemmänkin osallistuen myös Jukolan viestiin Lappeen Riennon joukkueessa. Sama porukka järjesti kesäisin omia harjoituksia, harjoituskilpailuja ja viestejä niin yöllä kuin päivälläkin. Näihin tapahtumiin osallistuttiin ilman ryppyistä otsaa ja ilon kautta.

Jo edesmennyt Etelä-Saimaa -lehden toimittaja Hannu Takala alkoi kutsua tätä uutta suunnistajaryhmää Lennin klaaniksi.

Lappeen Riento on järjestänyt vuosittain Klaaniviestiä epävirallisena iltakilpailuina. Tarkoituksena on ollut tarjota rennonhenkinen tapahtuma kaiken tasoisille suunnistajille.

– Halusimme kunnioittaa tätä perinnettä ja ottaa sen kantamaan myös Viestiliigan osakilpailun nimeä. Klaaniviestin sanoma on, että suunnistuksessa tärkeintä on iloinen mieli myös kilpailuissa, Torniainen selvittää nimen taustoja.

 

Yksi Lappeenrannan parhaista maastoista

 

Kilpailunjohtaja kertoo, että Lappeenrannassa ollaan valmiina isännöimään kilpailua, vaikka poikkeuksellinen kevät ja kesä aiheuttivatkin epävarmuutta ja ylimääräisiä järjestelyjä.

– Epävarmuudesta huolimatta halusimme ehdottomasti järjestää osakilpailun, mikäli epidemiatilanne sen vain sallii. Meillä on loistava ja innokas talkooporukka, joka on ollut suurena apuna. Kilpailukeskuksen järjestelyissä on jouduttu turvautumaan erityisjärjestelyihin vallitsevan tilanteen takia, mutta itse viestikilpailun suunnistuksellisuuteen tällä ei ole ollut vaikutusta, kilpailunjohtaja kertoo.

Riennon suunnistajilla onkin ollut kiirettä, sillä vain viikkoa aikaisemmin seura järjesti perinteiset Rinkelirastit Lemillä.

Sunnuntain viesti käydään Lakiakalliolla, joka kilpailujohtajan mielestä on yksi Lappeenrannan alueen parhaista maastoista. Alueen mäkien päällystät ovat vauhdikkaita kalliota. Mäkien välissä olevat notkoalueet ovat tiheämpää ja hidaskulkuisempaa.

Ratamestari Heikki Torniainen kertoo kilpailukeskuksen olevan ihanteellinen täysipainoisen suunnistuksen tarjoamiseksi. Suunnistajan on oltava tarkkana alusta loppuun.

– Alue on sekä suunnistusteknisesti että fyysisesti vaativampaa kuin Lappee-Jukolassa vuonna 2016. Radoilla on hajontaa, joten jokainen joutuu itse suunnistamaan. Pelkästään peesaamalla muita päätyy varmasti jossain vaiheessa väärälle rastille, ratamestari lupaa.

Klaaniviestin naisten startti tapahtuu kello 10.00. Miesten viesti käynnistyy kello 14.00.

Linkit tapahtuman sivulle ja tv-lähetyksiin löytyvät Live-sivuilta.