Kevätyönviesti käynnistää Viestiliigakauden perjantaina

Kauden 2022 Suunnistuksen Viestiliiga pyörähtää käyntiin perjantai-iltana Naantalissa kilpailtavalla Kevätyönviestillä. Kuva vuoden 2019 Kevätyönviestistä. Kuva: Marjo Lalli/Viestiliiga

Seitsemästä osakilpailusta koostuva liiga jatkuu koko kesän ja sarjan parhaat ovat selvillä syyskuun puolivälissä käytävän Porvoon finaalin jälkeen. Kansallisten viestien lisäksi liigan osakilpailuihin kuuluvat Hämeenlinnassa järjestettävä SM-viesti syyskuussa sekä itseoikeutetusti Mynämäessä käytävä Lukkari-Jukola kesäkuun puolivälissä.

Kauden avausosakilpailussa olosuhteet eivät ole vielä kovin kesäiset, sillä alkuviikon sateet toivat kisamaastoon lumikerroksen ja loppuviikon viileät säät pitävät huolen siitä, että suunnistajat vievät Turun Suunnistajien järjestämää Kevätyönviestiä lumisissa olosuhteissa.

Kevätyönviestin ratamestari Juho Rajaniemi kertoo kisamaaston olleen lähes lumeton vielä pari viikkoa sitten, mutta viime päivien sateiden jäljiltä maastossa on 10-15 sentin hanki.

Ratamestarin mukaan lunta ei kuitenkaan ole tullut niin paljon, että suunnistajien eteneminen menisi kahlaamiseksi. Lumi tuo kisaan uuden elementin, joka sekä helpottaa että vaikeuttaa suunnistusta

– Lumeen jää suunnistajilta vahvat jäljet, jotka helpottavat suunnistusta. Toisaalta monet maastonkohteet ovat peittyneet hankeen ja esimerkiksi kivien erottaminen kumpareista voi olla vaikea. Avokallioitakaan ei voi käyttää suunnistuksen apuna, kun se ei erotu lumen alta, ratamestari sanoo.

Vuonna 2021 Viestiliigan kokonaisvoittoihin ylsivät Tampereen Pyrintö miehissä ja Lahden Suunnistajat naisissa.

Viime kaudella naisten voittajaksi vasta finaalissa nousseen Lahden Suunnistajien Karoliina Ukskoski kertoo, että lahtelaisten joukkueessa muutaman kovan menijän elämäntilanne on muuttunut, eikä seura saa joka viestiin jalkeille aina viime kauden kaltaista ykkösketjua. Toisaalta osa seuran naisista on kovemmassa kunnossa kuin viime kesänä.

– Viime vuonna pelattiin niin sanotusti peli läpi, joten tämän kauden Viestiliigaan voi lähteä hyvillä mielin, Ukskoski tiivistää.

Ukskoski ehti nauttia kevään aikana jo aurinkoisista keleistä ja sellaista hän olisi toivonut myös Kevätyönviestiin. Tällä kertaa luonto näyttää päättävän toisin.

– Kauden avauksessa eniten mietityttää se, miten lumi vaikuttaa suunnistukseen. Vaikea sanoa, kuinka kumpareet ja muut kohteet erottuvat lumesta. Sitäkään ei tiedä auttavatko vai sekoittavatko toisten suunnistajien lumeen synnyttämät jäljet suunnistusta, Ukskoski miettii.

Lahden Suunnistajia naisissa haastaa ainakin Tampereen Pyrintö, joka jäi viime kauden liigassa niukasti kakkoseksi.

Miesten puolella kauden 2022 odotetaan tasaista, sillä viime vuoden kärkikolmikko Tampereen Pyrintö, Helsingin Suunnistajat ja Ikaalisten Nouseva-Voima ovat edelleen vahvoja. Seurasiirtojen vuoksi vahvistuneilla Turun Metsänkävijöillä ja mikkeliläisellä Navilla on varmasti myös toiveita nousta kamppailemaan liigan kärkisijoista.

Kolmen osuuden Kevätyönviestiin on ilmoittautunut 42 naisten ja 82 miesten joukkuetta. Naisten viesti käydään pääosin päivänvalossa. Miesten viesti on yösuunnistusta.

Kevätyönviesti televisioidaan suorana lähetyksenä perjantai-iltana V Sport Suomi -kanavalla sekä Elisa Viihde Viaplayssa.

Lähetystiedot:

Naisten viesti: V Sport + Suomi sekä Viaplay klo 18.20 alkaen
Miesten viesti: V Sport + Suomi sekä Viaplay klo 21.05 alkaen

Viestiliigan kilpailut tulevat SSL:n Youtube -kanavalle jälkilähetyksenä avoimesti katsottavaksi noin 2-4 päivää kilpailujen jälkeen.