Kevätyön viesti jatkaa Viestiliigaa Naantalissa – vuoden takainen kaksoisvoitto siivitti Rastikarhut hienoon kauteen

Suunnistuksen Viestiliiga jatkuu perjantai-iltana Naantalissa. Perinteikäs Kevätyön viesti on yleensä avannut Viestiliigan huhtikuun alussa, mutta tällä kertaa viesti käydään vasta toukokuun puolella. Artikkelikuva: Rastikarhut juhli jaksoisvoittoa vuosi sitten Kevätyön viestissä. Kuva: Marko Kantaneva/SSL

Kuluva kausi avattiin kaksi viikkoa sitten FinnSpring-viestillä Sauvossa ja liigakausi jatkuu edelleen Varsinais-Suomessa, kun kilpailupaikkana toimii Merimaskun alueen maastot vajaa 10 kilometriä Naantalin keskustasta länteen.

Viime vuonna viestiä vietiin niin ikään Naantalissa, mutta huhtikuun alussa maastossa oli vielä jonkin verran lunta. Tällä kertaa kilpailu käydään kuukautta myöhemmin, eikä lumi enää häiritse suunnistajia. Reilu vuosi sitten Kevätyössä suurimmat juhlat piti Porissa kotipaikkaansa pitävä Rastikarhut, joka otti naisten kilpailussa yllättäen kaksoisvoiton. Toiseksi sijoittuneessa joukkueessa tuolloin suunnistanut Elli Peltomäki muistelee kilpailua vieläkin lämmöllä.

– Se oli mahtava tapa aloittaa kausi ja siitä saatu positiivinen pöhinä kantoi koko kauden, Peltomäki kertoo.
Peltomäen mukaan seuran kaksi joukkuetta sai tehtyä erinomaiset avausosuudet, ja näitä sähäköissä viestikilpailuissa yleensä vaaditaan.

Onnistuneiden avausten jälkeen lumipalloefekti lähti käyntiin, ja energiaa riitti maaliviivalle asti. Onnistumisen siemenet kylvettiin jo aiemmin keväällä.

– Olimme olleet ennen viestiä kevätleirillä Ruotsissa. Leiri nostatti yhteishengen todella korkealle ja sen jälkeen oli mukava lähteä kisoihin. Lisäksi leiri oli tuonut rutiinia maastosuunnistukseen ja ehkä muilla joukkueilla rutiinit olivat vielä talven jäljiltä vähän hakusessa, hän analysoi kaksoisvoittoon johtaneita tekijöitä.

Miesten viesti hämärässä ja pimeässä – kaikki ennakkosuosikit mukana

Perjantain kilpailumaasto on osittain sama kuin vuoden 2021 keskimatkan SM-kilpailussa. Naisten kilpailun viimeinen osuus käydään hämärtyvässä illassa. Miesten viesti alkaa vasta auringonlaskun aikoihin, joten siellä kisan ratkaisut tehdään otsalamput päässä.

Elli Peltomäen mukaan naisten Viestiliigan taso on noussut viime vuodesta ja Kevätyön viestin kaksoisvoittoa voi olla vaikea uusia. Lisäksi porilaisilta puuttuu muutama nainen nuorten maajoukkueleirin, työkiireiden ja äitiysloman takia, joten perjantain viestiin joukkue lähtee haastajana. FinnSpring-viestissä Rastikarhut jäi kymmenenneksi.

– Onneksi meillä on iso porukka, ja kovia naisia riittää poisjäänneistä huolimatta. Kauden avausviestissä emme ihan päässeet sinne, mitä lähdimme hakemaan, mutta Kevätyön viestiin lähdemme ilman muuta parantamaan, Peltomäki lupaa.

Kauden avanneen FinnSpring-viestin naisten kilpailun voitti liettualainen Igtisa, joka ei ole mukana Kevätyössä. Seuraaville sijoille yltäneet MS Parma, Tampereen Pyrintö ja Kalevan Rasti ovat mukana. Miesten kauden avauksen vei nimiinsä Tampereen Pyrintö ennen Ikaalisten Nousevaa-Voimaa ja Turun Metsänkävijöitä. Samat seurat ovat mukana myös perjantaina ja kuuluvat kisan ykkössuosikkeihin.

Kevätyön viestiin on ilmoittautunut 47 naisten ja 95 miesten joukkuetta. Viestit on nähtävissä ISTV:n ja Ruudun kautta. Lähetys käynnistyy kello 19.15. Naisten viesti alkaa kello 19.30 ja miesten viesti kello 21.45.

Lähetyslinkit, tulokset yms. Live-sivulta.