Kaksi viestiä jäljellä: Vaivihkaa toiseksi noussut Pargas IF haluaa pysyä korkealla loppuun asti

Alexandra Enlund riensi Katri Lindeqvistin edellä SM-viestissä. Kuva: Karoliina Ukskoski

Piffenin kakkossija liigassa vaikean kesän jälkeen on Alexandra Enlundille yllätys.

Viestiliigaa on jäljellä vielä kaksi osakilpailua. Viimeistä edellinen on ohjelmassa sunnuntaina Nousiaisissa, kun Lukkari-viesti kilpaillaan aivan vuoden 2022 Lukkari-Jukolan naapurimaastossa.

Naisten liigakausi on edennyt sangen tasaisissa merkeissä. Kokonaispisteissä SK Pohjantähden takana on erittäin tiukkaa. SM-viestikin osoitti, että mitä vain voi tapahtua.

Pargas IF ei ole noussut kauden aikana kolmen kärkeen kuin kerran, mutta tasaiset suoritukset heti palkintosijojen ulkopuolella ovat nostaneet seuran vaivihkaa Viestiliigan kakkostilalle.

Syyskuu nosti liigassa kakkostilalle

Pargas IF, tuttavallisemmin Piffen, nappasi hopeaa vuoden 2019 SM-viestistä, mutta Pöytyän Yläneellä joukkue Yvonne Gunell, Enlund ja Amy Nymalm jäi kirikamppailun päätteeksi neljänneksi.

Enlund on ollut vakionimi Piffenin viestijoukkueissa. Maajoukkueen Team 2025 -ryhmässä mukana olevan suunnistajan mukaan mitali oli tavoitteena Pöytyälläkin, mutta sen niukka karkaaminen Kooveelle ei jäänyt suuremmalti harmittamaan.

–  Viestissä monen asian pitää loksahtaa kohdalleen ja erityisesti tänä vuonna lähtöviivalla oli monta tasaista joukkuetta. Kukaan meistä ei tehnyt nappionnistumista, joten ensi kertaan jäi vielä viilattavaa, Enlund kertoo SM-viestistä.

Koronakeväällä seurassa ei suuremmin yhteisharjoituksia järjestetty, mutta Paraisten ja Turun seudun laaja harjoitustarjonta mahdollisti erinomaisen omatoimiharjoittelun. Kesällä päästiin vihdoin harjoittelemaan yhdessäkin.

– Sipoon Venlojen viestin uusintajuoksu tuntui suorastaan juhlalta, kun pääsi taas kokemaan viestisuunnistuksen tunnelmaa, Enlund kertaa kesää.

Kansainvälisten kilpailujen peruuntuminen vei fokuksen syksyn SM-kisoihin. Kauden henkilökohtainen pääkilpailu käytiin päivää ennen SM-viestiä Salossa. Karsinnan Enlund onnistui voittamaan ylivoimaisesti, mikä toi toiveita hyvästä sijoituksesta finaalissa.

– Finaali ei mennyt kahden ison virheen seurauksena niin kuin Strömsössä, joten se oli iso pettymys, Salossa yhdeksänneksi suunnistanut Enlund sanoo.

Mutta SM-viestin neljännen sijan ja Lahden sprinttiviestin myötä Piffen on Viestiliigassa kakkossijalla, vaikka kesäkuukaudet eivät lupailleet hyvää. Alkukauden epävirallisissa viesteissä (Impivaaran viesti ja Jukolan 1995 uusintajuoksu) seura ei saanut edes hyväksyttyjä suorituksia.

– Ensimmäinen Viestiliigan osakilpailukaan ei ihan sujunut, joten palkintosija Lahden sprinttiviestissä Amyn kanssa tuntui todella hyvälle. Kokonaiskilpailun kakkossija on tässä vaiheessa yllätys, mutta mukava sellainen.

Muiden mukana kaksi kisaa

Jäljellä on vielä kaksi kilpailua. SK Pohjantähti olisi 35 pisteen päässä edessä. Takana Koovee, Kalevan Rasti ja Rastikarhut väijyvät 10 pisteen sisällä.

– Kahdessa viimeisessä viestissä pyrkimyksenä on tehdä tasaisia suorituksia ja pysyä mukana kärjessä. Pohjantähteen on kyllä pikkuisen matkaa, mutta mitä vain voi vielä tapahtua. Toisaalta perässä on joukkueita vielä lähempänä, joten pitää vain yrittää pitää ne takanamme. Tärkeintä on kuitenkin nauttia kauden viimeisistä viesteistä, Enlund kertoo.

Lukkari-viestin seurantalinkit löytyvät livesivuilta.