Jännittävä SM-viesti Pöytyällä: Angelniemen Ankkuri naisten yllätysmestari, Tampereen Pyrinnön miehet vihdoin kultaan

Elias Kuukka toi SM-viestin voiton Tampereen Pyrinnölle. Kuva: Karoliina Ukskoski

Angelniemen Ankkuri ja Tampereen Pyrintö juhlivat voittoja suunnistuksen SM-viestissä Pöytyän Yläneellä sunnuntaina.

Naisten viestissä nähtiin melkoinen yllätys, kun Angelniemen Ankkurin kolmikko Heini Saarimäki, Emily Kemp ja Sanna Kauppila jättivät maajoukkuenaisia vilisseet vastustajat taakseen.

Viime vuonna Mynämäellä Angelniemi yllätti pronssilla, mutta Yläneen metsissä uusi yllätys kirkastui kultamitaliksi. Voittajatrio ei itsekään osannut odottaa mestaruutta.

– Lähdettiin vain tekemään omia hyviä suorituksia. Tiesimme, että olemme kaikki taitavia suunnistajia ja virheettömillä juoksuilla voimme yltää korkealle. Etukäteen oletuksena oli, että jäämme fyysisesti muutamien seurojen maajoukkuenaisille, mutta maastotyyppi oli meille tuttu, joten saatoimme lähteä viestiin luottavaisina, ankkuri Sanna Kauppila tiivisti joukkueen menestysreseptin.

Hopeaa otti Tampereen Pyrintö. Venla Harju piti hyvää vauhtia ankkuriosuudelle saaden Kauppilan jo näköetäisyydelle viimeisillä rasteilla. Pieni virhe viimeistä edelliselle rastille ratkaisi mestaruustaiston ja piti Angan ykkösenä ja Pyrinnön kakkosena. Hopeajoukkueessa viestiä veivät Harjun lisäksi Lotta Karhola ja Anni Haanpää.

Pronssi matkasi hopean tavoin Tampereelle, kun kolmas oli Koovee. Kärkikolmikossa koko viestin ajan  pysynyt Koovee suunnisti joukkueella Karoliina Ukskoski, Johanna Hulkkonen ja Ulrika Uotila.

Naisten viestin neljäs oli Pargas IF, viides Kalevan Rasti ja kuudes SK Pohjantähti.

Tampereen Pyrinnölle vihdoin miesten viestin voitto

Miesten neljän osuuden viestissä Tampereen Pyrintö peittosi hopealle suunnistaneen Ikaalisten Nousevan-Voiman ja pronssijoukkueen Helsingin Suunnistajat. Pyrintö on hakenut mestaruutta jo monta vuotta, mutta aiemmissa SM-viesteissä edelle on ehtinyt parempia joukkueita.

Nelikko Anton Kuukka, Severi Kymäläinen, Aleksi Niemi ja Elias Kuukka teki kahden minuutin eron hopeajoukkueeseen.

– Se on ollut ajan kysymys, milloin kulta tulee, sillä olemme tehneet tasaisia viestisuorituksia SM-viestissä jo muutaman vuoden ajan. Nämä ovat aina tiukkoja kisoja, joissa marginaalit ovat pienet. Hyvätkään juoksut eivät automaattisesti tarkoita mestaruutta, mutta kun niitä tekee joka vuosi, niin joskus se osuu, totesi toista osuutta voittajajoukkueessa suunnistanut Kymäläinen.

Nouskin hopeajoukkueessa suunnistivat Lauri Oikarinen, Mikko Knuuttila, Aleksi Karppinen ja Eetu Savolainen. Joukkue uusi viimevuotisen hopeansa tismalleen samalla joukkueella kuin Mynämäellä syyskuussa 2019.

Helsingin Suunnistajat lähti viestiin puolustavana mestarina, mutta taipui Yläneellä kahdelle joukkueelle. Arttu Syrjäläinen, Einari Heinaro, Topi Syrjäläinen ja Olli Ojanaho olivat maalissa vajaat kaksi ja puoli minuuttia Tampereen Pyrinnön jälkeen.

Miesten viestin seuraavat sijat menivät Kalevan Rastille, Kooveelle ja Turun Metsänkävijöille.

SM-viesti oli myös suunnistuksen Viestiliigan neljäs osakilpailu. Liiga jatkuu kahden viikon kuluttua Mynämäellä.

Linkit tuloksiin, GPS-seurantaan ja lähetyksiin löytyvät livesivuilta.