Helsingin Suunnistajat suvereeni ykkönen miesten Klaaniviestissä

Miesten ennakkosuosikit pitivät Tampereen Pyrintöä lukuun ottamatta pintansa, kun Klaaniviesti avasi Viestiliigan 2020 Lappeenrannassa.Miesten viestin aloitusosuus oli Kalevan Rastin Santeri Silvennoisen suvereenia hallintaa. Silvennoinen karkasi muilta osuuden puolivälin hajonnoilla tuoden joukkueensa lähes kahden minuutin johtoasemassa ensimmäiseen vaihtoon.

Alussa kärkiletkan takana suunnistanut Silvennoinen arveli, että edellä saattaisi mennnä vielä pari joukkuetta. Luonnon merkit paljastivat totuuden myöhemmin.

– Loppuosuudella tien vierestä ponkaisi kani karkuun. Silloin tiesin, että olen keulassa, Silvennoinen sanoi.

– Minulle mieluista tilanne, kun ei tarvitse koko ajan letkajenkkaa mennä, avauksen voittaja tiivisti yksin keulassa suunnistamisen.

Joensuulaisilla oli ensimmäisessä vaihdossa kaksoisjohto, kun latvialaissuunnistaja Arturs Paulins toi KR:n kakkosjoukkueen toisella sijalla vaihtoon. Paulinsin kannoilla vaihtoi Helsingin Suunnistajien Arttu Syrjäläinen. Ikaalisten Nousevan-Voiman kakkosjoukkueen ikinuori Vesa Taanila oli ensimmäisessä vaihdossa neljäs kaksi ja puoli minuuttia Silvennoisesta.

Toinen osuus oli Olli Ojanahon

Olli Ojanaho on hyvässä kesäkunnossa. Sen hän osoitti Lappeenrannassa. Toiselle osuudelle laitettu Helsingin Suunnistajien mies nappasi Kalevan Rastin Lauri Nenosen kiinni. Kaksikko eteni hetken aikaa tasatahtia, mutta viimeisillä kilometreillä Ojanahon jalka oli huomattavasti Nenosen jalkaa kevyempi.

– Ei tuntunut kauhean kevyeltä, kun oli kuuma ja todella raskaita pätkiä. Tunteesta huolimatta näytti olevan hyvä juoksu, Ojanaho kiteytti.

Vaikka HS:n ykkönen kaahaili ohi, piti Nenonen Kalevan Rastin tukevasti kakkosena. Kuuma keli ei ollut Nenosen mieleen.

– Silloin tällöin tulee todella huonoja hellekisoja. Olli kun tuli ohi, pääsin hädin tuskin metsästä pois. Jos olisi ollut henkilökohtainen kilpailu, olisin kantannut vielä pahemmin. Nyt yritin kuitenkin juosta eteenpäin, Nenonen totesi.

Helsingin Suunnistajat näytti laajan tasonsa, kun kakkosjoukkueen Einari Heinaro vaihtoi toiselta osuudelta kolmantena. Kalevan Rastin kakkosjoukkue oli toisessa vaihdossa neljäs. Ero kärkeen oli joukkueilla tässä vaiheessa jo yli kuusi ja puoli minuuttia.

Sijoilla 5-10 vaihtanut letka oli hellekelissä jo kymmenen minuuttia kärkeä perässä.

Syrjäläinen teki lisää kaulaa

Ankkuriosuudella Topi Syrjäläinen ei jäänyt odottelemaan Kalevan Rastin Miika Kirmulaa. Päinvastoin: Hän teki Helsingin Suunnistajien voitosta ylivoimaisen.

Joukkue leimasi maalissa 4.30 ennen Kalevan Rastia.

– Hieno paikka oli lähteä. Tiesin olevani kunnossa ja piti vain lähteä tekemään sellaista suunnistusta, etten hölmöile. Avaimet voittoon oli omissa käsissä, voittaja kertoi taktiikastaa

Voittoankkuri ei pelännyt, että Miika Kirmula tulisi takaa kiinni.

– Toki tiesin, että Miika on Suomen kovimpia miessuunnistajia, eikä itselläni ole varaa hölmöillä. Mutta viime viikon Lapland O-week osoitti, että hyvällä juoksulla pystyn hoitamaan homman kotiin, Topi Syrjäläinen sanoi.

Helsingin Suunnistajat aikoo jatkaa saman sijan metsästystä myös syksyn muista Viestiliigan osakilpailuista.

– Aina kun on viesti, lähdetään voitosta kamppailemaan, SM-viestiä syksyn viesteistä tärkeimpänä pitävä ankkuri totesi.

Miika Kirmulaa kakkosija ei tyydyttänyt.

– Se oli tällä kertaa kakkossija, mihin tämä riitti. Varmaan jokaisella joukkueen jäsenelle jäi jotain parannettavaa suorituksissa, hän sanoi.

Ankkuriosuuden alkupuolella Kalevan Rastin ja Helsingin Suunnistajien kakkosjoukkueet näyttivät kamppailevan kolmossijasta, mutta takaa tultiin ohi.

Aleksi Anttolainen nosti vahvalla suorituksella Lahden Suunnistajat viestin kolmanneksi. Esityön tekivät Mikael Fabritius ja Pauli Leinonen.

– Yllätyksellinen kisa. Tiesimme, että joukkue on hyvässä kunnossa ja pystymme taistelemaan palkintosijasta, vaikka paperilla meitäkin kovempia joukkueita löytyy, ankkurismies kertoi.

Lahtelaiset aikovat jatkaa yllättämistä jatkossakin.

– Paitsi eihän se ole enää yllätys jos sen tekee toisen kerran. Toivottavasti saamme myös pienten lasten isiä (Juha Sorvisto, Petteri Huikko) vahvistamaan joukkuetta jatkossa, Anttolainen toivoi.

Neljäntenä maaliviivan ylitti Ikaalisten Nouseva-Voima, mutta joukkue ei saanut tulosta toisen osuuden väärällä rastilla käymisestä johtuen. Näin viiden kärjen täydensivät Turun Metsänkävijät ja Paimion Rasti.

Tulokset

Kilpailun TV-lähetys