SM-viestin tulokset mitätöity – Helsingin Suunnistajat ja Tampereen Pyrintö nopeimmat

Helsingin Suunnistajat ja Tampereen Pyrintö voittivat suunnistuksen SM-viestit sunnuntaina Hämeenlinnan Kalvolassa, mutta tulokset on mitätöity hajontavirheen vuoksi.

TÄMÄ ARTIKKELI JULKAISTIIN SUNNUNTAINA 11.9.2022 KILPAILUN JÄLKEEN. SM-TULOKSET ON MITÄTÖITY, MUTTA KERTOMUS VIESTIN KULUSTA SÄILYTETTÄKÖÖN TÄSSÄ

Uutinen viestin mitätöinnistä

————————————————————————————————————————————————————–

Kantahämäläinen tiheä ja vaikeakulkuinen metsä osoittautui suunnistajille paikoin erittäin vaikeaksi ja kilpailussa nähtiin isoja virheitä.

Miesten viesti ratkesi toisella osuudella, kun sujuvasti suunnistanut Helsingin Suunnistajien Topi Syrjäläinen karkasi muilta joukkueilta lähes kahden ja puolen minuutin johtoon. Olli Ojanaholla oli viimeisellä osuudella helppo työ pitää joukkueensa kärjessä. Voittomarginaali oli lopulta yli kaksi minuuttia.

”Tämä oli unelmapaikka päästä maastoon. Eroa oli sen verran taakse, ettei sitä tarvinnut miettiä. Sai mennä ihan rauhassa”, Ojanaho kertoi maalissa.

Kultamitali maistui myös kisan ratkaisseelle Topi Syrjäläiselle.

”Edellisestä viestikullastamme on kolme vuotta. Emme ole saaneet viime aikoina huippuonnistumisia joukkueena, joten kyllä tämä maistuu”, Syrjäläinen iloitsi.

Voittajien aloitusosuutta vei Einari Heinaro.

Hopealle suunnisti Ikaalisten Nouseva-Voima joukkueella Mikko Knuuttila, Teemu Oksanen ja Eetu Savolainen.

Pronssi ratkesi dramaattisesti vain kilometri ennen maalia, kun Paimion Rastin ranskalaissuunnistaja Loic Capbern teki käsittämättömän virheen juoksemalla polkua väärään suuntaan. Tasaisesti koko viestin suunnistanut Paimion kakkosjoukkue hyödynsi tilanteen parhaiten tullen kolmantena maaliin. Paimiolaisten juhlat loppuivat kuitenkin lyhyeen, sillä kakkosjoukkueen suoritus hylättiin väärällä rastilla käynnin vuoksi. Pronssille nousi lopulta Turun Metsänkävijät.

Ennakkosuosikeista Tampereen Pyrintö ja Kalevan Rasti tekivät viestissä isoja virheitä jääden kauas kärjestä.

Venla Harju piti muut takanaan naisten ankkuriosuudella

Naisten viestin ankkuriosuus osoittautui tämän hetken Suomen kahden parhaan naissuunnistajan ja yhden takavuosien tähden väliseksi taisteluksi. Kärjessä ankkuriosuudelle päässyt Tampereen Pyrinnön Venla Harju ei lopulta antanut Kalevan Rastin Marika Teinille tai Lahden Suunnistajien Minna Kaupille mahdollisuutta kiinniajoon. Ero kakkoseen oli maalissa lähes kolme minuuttia.

Pyrinnön viesti käynnistyi hieman kangerrellen, mutta Anni Haanpää toi joukkueensa ensimmäiseen vaihtoon lopulta neljäntenä. Saila Kinni nosti joukkueensa toisella osuudella kärkeen, eikä Harju luovuttanut asemaansa muille.

Ankkuri myönsi jännittäneensä metsään lähtöä Teinin ja Kaupin edellä, vaikka hänet on kesän aikana kruunattu kertaalleen Euroopan mestariksi.

”Oli paineita. Minulla oli isot odotukset itselleni, että pystyn ottamaan voiton ja tuomaan kullan joukkuekavereille”, Harju paljasti maalissa.

Saila Kinni kertoi Pyrinnön menestysreseptiksi kovan rutiinin.

”Teemme tasaisia suorituksia ja meillä on kokemusta. Jokaisesta kilpailusta otetaan opit talteen ja se ruokkii menestystä”, hän tiivisti.

Kalevan Rasti nappasi hopeaa, vaikka aloittaja Cecile Calandry oli ensimmäisessä vaihdossa yli kuusi minuuttia kärkeä perässä. Miia Niittynen nosti joensuulaiset vauhdikkaalla suorituksella takaisin kärkitaistoon. Marika Teini toi joukkueen maaliin hopealla.

”Oma suoritus sujui hyvin, vaikka loppuun tulikin pieni virhe. Alussa lähdettiin kovaa, mutta keskityin omaan tekemiseen. Näköjään joudun joka päivä katsomaan Venlaa palkintopallilla ylöspäin”, Teini nauroi viitaten elo-syyskuun viidenteen arvokilpailutappioonsa Harjulle.

Syksyllä 40 vuotta täyttävä Minna Kauppi on edelleen hyvässä kunnossa ja hän ankkuroi Lahden Suunnistajat pronssille.

Viestiliiga ratkeaa lauantaina finaaliosakilpailussa Porvoossa ensi vuoden Jukolan viestin naapurimaastossa.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset, GPS, linkki lähetykseen yms. Live-sivuilta