Lumonite SM-yösuunnistus Haminassa päättää Suunnistusliigakauden 2021

Haminan Lumonite SM-yösuunnistus päättää Suunnistusliigakauden 2021. Kuva: Mira Kaskinen voitti SM-yön 2020, mutta ei ole mukana lauantaina. Kuva viime vuoden Aleksis Kiven viestistä. Kuva: Seppo Ojanen/Viestiliiga
Suunnistusliiga 2021 päättyy viikonloppuna Haminaan, jossa kilpaillaan yösuunnistuksen SM-mitaleista.

Kaikkiaan Metsäkylän metsissä kilpailee 1148 suunnistajaa, joista 47 kilpailee naisten ja 117 miesten pääsarjassa.
Finaalien ratamestarina toimii järjestävän seuran Vehkalahden Veikkojen Daniel Koivisto. Finaalien radoista vastaavalle Koivistolle edessä on ensimmäinen arvokisojen ratamestarityö. Aiempaa kokemusta löytyy pienemmistä kisoista.

Miesten karsinnan radoista vastaa Tuomas Mattila ja ratamestariryhmän johtaja on erittäin kokenut kartoittaja ja ratamestari Janne Weckman.
Mutta mikä on ollut ratamestariryhmän johtajan ja varsinaisen ratamestarin välinen työnjako?

Koiviston mukaan hän on itse vastannut finaalin ratasuunnittelusta Weckmanin valvoessa toimintaa taustalla.

– Janne on auttanut ja varmistanut, että kaikki ne hommat, mitkä pitää tehdä, tulevat tehdyksi, Koivisto kertoo.

– Alussa ratojen suunnittelu oli aika työlästä, mutta myöhemmin homma alkoi sujua ja olen ihan tyytyväinen ratoihin, Koivisto summaa työtään.

Ratamestarin mukaan lauantai-iltana on luvassa perinteisetä kymenlaaksolaista maastoa, joskin Kymenlaakson skaalan hienommasta päästä. Usein Kaakon alueen maastot ovat tasaisia ja laakeita, mutta Metsäkylästä löytyy myös korkeuskäyrää. Kartalta löytyy myös pienipiirteisiä alueita, teitä ja tiheämpää maastoa.

– Korkeuserot ovat jonkin verran isommat kuin täällä seudulla tavallisesti. Näin ollen maasto antaa mahdollisuuden myös reitinvalintaväleille. Kymenlaaksossa se ei ihan aina ole mahdollista.

Viime vuonna yömestaruudet ratkaistiin Liperin Pärnävaaran supikoissa. Koiviston mukaan lauantain maasto ei ole yhtä fyysinen, mutta lauantai asettaa omat vaatimuksensa urheilijoiden kunnolle.

Heijastimien poistuminen ei ole vaikuttanut ratamestarityöhön

Suunnistusliitto muutti vuoden alussa lajisääntöjä yösuunnistuksen suhteen: rasteilla ei ole enää heijastimia. Aiemmin yörasteilla oli heijastimet, jotka auttoivat rastin löytämisessä. Lamppujen valotehon kasvun myötä rastit alkoivat välillä olla jopa turhan helppoja.
Sääntömuutos ei ole liiemmälti vaikuttanut ratamestarityöhön Haminassa

– Asia on pidetty mielessä ratoja tehtäessä, mutta ei se suuresti vaikuttanut. Koen, että sääntömuutos tehtiin juuri lamppujen tehon, ei ratojen takia. Ratoja ei mielestäni tarvitse helpottaa. Tietenkin huomioimme asian siinä mielessä, ettemme laittaneet rasteja kaikkein ilkeimpiin pisteisiin, Koivisto kertoo.

Sen enempää Koivisto ei radoista tai maastosta halua kertoa. Lauantai-iltana tiedetään enemmän.

Sekä miesten että naisten sarjaan saadaan uudet voittajat, sillä viimevuotiset mestarit Liperistä eivät ole paikalla puolustamassa mestaruutta kilpailukalenterin tiiviyden ja loukkaantumisten johdosta.

Viime vuonna naisten sarjan voitti Rastikarhujen Mira Kaskinen, joka ei kilpaile loukkaantumisten vuoksi. Tampereen Pyrinnön Elias Kuukka oli miesten mestari, mutta kansainväliset edustustehtävät pitävät hänet pois Haminasta lauantaina.

Lumonite SM-yösuunnistus ja Suunnistusliigan finaali on nähtävissä suorana lähetyksenä ISTV:n ja Ruudun välityksenä lauantaina kello 21.30 alkaen. Naisten mestari on selvillä kello 23.10 ja miesten voittaja tiedetään puoliltaöin.

-Juho-Veikko Hytönen

Linkit lähetykseen ja kisasivuille livesivulta