Lotta Karhola suunnisti pitkän matkan naisten suomenmestariksi – Miika Kirmula ylivoimainen mestari miehissä

Tampereen Pyrinnön Lotta Karhola ja Kalevan Rastin Miika Kirmula ovat suunnistuksen pitkän matkan Suomenmestarit vuosimallia 2021 Teksti: Juho-Veikko Hytönen. Kuva: Suunnistusliiga
Äänekoskella ja Saarijärvellä suunnistetussa kilpailussa Karhola eteni kärjessä heti 11 kilometrin radan alusta alkaen. Suunta Jyväskylän Veera Klemettinen haastoi Karholaa alkumatkasta, mutta Karholan teknisesti sujuva meno vei mestaruuden Tampereelle.

– En ihan ymmärtänyt alussa pitkän matkan kartan 1: 15 000 -mittakaavaa. Lähdin kiertämän liian kaukaa kolmosrastille ja luulen, että se oli hitaampi valinta. Sen jälkeen olikin taistelutahtoa kiristää juoksemalla ero kiinni, Karhola summasi päivänsä.

Viimeistä edellisellä rastilla Karhola joutui vielä hetkeksi hukkaan, mutta maltti pelasti isommalta virheeltä ja voitto varmistui.

Karholan seurakaveri Venla Harju teki alkumatkasta yhden virheen ja joutui takamatkalle. Lopun maajoukkuenainen tuli kuitenkin vinhaa vauhtia ja nousi lopulta hopealle vain 15 sekuntia voittajaa hitaampana.

Tampereen Pyrintö oli lähellä jopa kolmoisvoittoa, kun Anni Haanpää piti kolmatta sijaa vielä kolmanneksi viimeisellä rastilla. Pieni virhe toiseksi viimeiselle nosti Veera Klemettisen pronssille 19 sekuntia nopeammalla ajalla. Kisan kolmanneksi parasta vauhtia piti MS Parman venäläinen Anastasija Rudnaja, joka kilpaili SM-kilpailun ulkopuolella.

Miehissä Miika Kirmula ei antanut muille mahdollisuuksia. Voitto 16 kilometrin radalla irtosi lähes neljän minuutin turvin.

– Oli hyvä veto. Sain Jukolan viestiin hyvän suorituksen ja nyt sitten tänään toisen samanlaisen omalla tasolla. Tällä kaudella on ollut vaikeuksia saada suoritusta sujumaan, mutta tänään sujui hyvin. Pitkä matka on itselleni sellainen kisa, että tulee välikuolemia ja pitää vain taistella, vaikka tuntuu huonolta. Jos taistelee läpi, malttaa suunnistaa ja tarvittaessa jopa pysähtyy, niin kyllä se pitkällä matkalla kannattaa, Kirmula kertoi.

Kilpailun toiseksi nopein oli Ukrainan Ruslan Glebov, joka kilpaili SM-startin ulkopuolella. SM-hopealle suunnisti Ikaalisten Nousevan-Voiman Eetu Savolainen. Hän jäi Kirmulalle lähes kuusi minuuttia.

Tampereen Pyrinnön Aleksi Niemi jäi 46 sekuntia Savolaisesta ja otti pronssin. Niemen seurakaveri Elias Kuukka oli neljäs 19 sekuntia Niemestä.

Suunnistusliigaa on jäljellä vielä kaksi osakilpailua: SM-sprintti ja SM-yö. Naisissa kuudenneksi suunnistaneen Merja Rantasen johtoasema Suunnistusliigassa pysyy tukevana, vaikka Klemettinen saikin piste-eroa kiinni. Miesten liigassa Eetu Savolainen kasvatti johtoaan muihin.

SM-syksy jatkuu tiiviinä, sillä tulevana viikonloppuna käydään jo seuraavat kilpailut: SM-sprintti Juvalla ja SM-viesti Mikkelissä.